2020: vijf alternatieven voor vlees

shutterstock_1376775416

Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven ontwikkelen vleesvervangers en plantaardige producten. Het aanbod wordt steeds groter en diverser. Ook voor 2020 wordt een groei verwacht in het aanbod van vleesvervangers.

Een eerder onderzoek van de ABN Amro in mei 2019 liet zien dat zij toen al een groei van 10% verwachten voor 2020 in de markt voor vleesvervangers. Duurzaam Bedrijfsleven zette een aantal mogelijke vleesvervangers op een rij. Ook Voeding Nu schreef in 2019 over vleesvervangers. Waar eerst alleen startups innovatieve vleesvervangers introduceerden, stappen nu ook steeds meer grote voedingsmiddelenbedrijven in de vleesvervangers.

nummer-1-300x300 Plantaardige burgers

Consumenten die minder vlees willen eten, hebben vaak behoefte aan producten die lijken op vlees. Om die reden komen er steeds meer plantaardige vleesalternatieven op de markt. Het aanbod ‘bloedende burgers’ groeit en de schappen met vleesalternatieven worden steeds groter en gevulder. Een voorbeeld van een populaire plantaardige hamburger is de Beyond Meat burger, gemaakt van erwteneiwit.

   

nummer-2-300x300 Paddenstoelen

Ingrediënten die een vlezige structuur hebben zijn erg populair bij de productie van vleesvervangers. Daarbij zijn verschillende soorten paddenstoelen vooral erg populair. Deze groentesoort is erg verzadigend en lijkt qua structuur op vlees. Sommige voedingsmiddelenbedrijven maken producten enkel van paddenstoelen, anderen maken 50-50 producten door bijvoorbeeld vlees te combineren met paddenstoelen.

basket-of-mushrooms-4439653_1920-1024x681

nummer-3-300x300 Algen en zeewier

Ook zeewier en algen vormen een goede bron voor vleesvervangers. Ze zijn rijk aan eiwitten en het zijn over het algemeen erg duurzame ingrediënten. Ze groeien in zoute wateren en nemen CO² op. Algen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het maken van vleesvervangers maar ook het produceren van natuurlijke kleurstoffen. Waar wet- en regelgeving een belemmering vormde voor producten met zeewier, zijn er nu steeds meer producten op de markt te vinden.

 

nummer-4-300x300 Gehakt

Waar vegetarisch gehakt in de beginselen altijd gegaard aangeboden werd, bracht Nestlé afgelopen jaar een rauwe variant van plantaardig gehakt op de markt. Het gehakt is gemaakt van soja en is volgens de producent in smaak te vergelijken met vlees. Ook Van Loon Group stapte met ‘The Blue Butcher’ afgelopen jaar in de productie van rauwe vleesvervangers als burgers, gehakt, schnitzels en worstjes.

    shutterstock_1476842279-1024x683

nummer-5-300x300 Kweekvlees

Steeds meer startups maar ook grotere bedrijven stappen in de ontwikkeling van kweekvlees. In 2013 werd de eerste kweekvlees burger geïntroduceerd, die toen nog uiterst onbetaalbaar was. Inmiddels zeggen sommige producenten al een kweekvleesburger te kunnen produceren voor €9 per burger. Over twee tot drie jaar moeten we kweekvlees in de schappen van de supermarkt kunnen vinden, aldus de producenten.

   
Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.