‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

puree

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Dit stelt een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Work, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business. De afgelopen maanden voerden zij een praktijkonderzoek uit, waarbij ze verschillende vormen en recepturen voor 3D-geprint voedsel maakten, die natuurlijk vast voedsel in vorm benaderen. De grootste uitdaging daarbij bleek opschaling en de snelheid van het printen. In drie zorginstellingen testten zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie de 3D-geprinte recepturen uit.

Het 3D-geprinte voedsel kan een uitkomst bieden voor patiënten met dysfagie – moeite om normaal vast voedsel door te slikken – waaraan verschillende onderliggende ziektebeelden ten grondslag kunnen liggen (zoals NAH, Parkinson, slokdarmkanker en dementie). Deze aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met een verminderde eetlust, omdat hun voedsel gepureerd moet worden.

 

Bijeenkomst

Op 24 juni presenteren de consortiumpartners op een bijeenkomst hun praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de opgedane inzichten. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 14.30 en vindt plaats in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 juni aanmelden.

Lees ook
Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes type 2 brengt een hogere kans op dementie op latere leeftijd met zich mee. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat bepaalde risicofactoren die meespelen mogelijk te beperken zijn met aanpassingen in de levensstijl, waaronder het voedingspatroon.

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Er zijn veel verschillende voedingspatronen mogelijk voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes. Naast persoonlijke wensen en voorkeuren neemt de volwaardigheid van de voeding vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Een volwaardige voeding integreert voedingsaanbevelingen én voedingsnormen. Bij de voorlichting over volwaardige voeding...