‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

puree

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Dit stelt een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Work, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business. De afgelopen maanden voerden zij een praktijkonderzoek uit, waarbij ze verschillende vormen en recepturen voor 3D-geprint voedsel maakten, die natuurlijk vast voedsel in vorm benaderen. De grootste uitdaging daarbij bleek opschaling en de snelheid van het printen. In drie zorginstellingen testten zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie de 3D-geprinte recepturen uit.

Het 3D-geprinte voedsel kan een uitkomst bieden voor patiënten met dysfagie – moeite om normaal vast voedsel door te slikken – waaraan verschillende onderliggende ziektebeelden ten grondslag kunnen liggen (zoals NAH, Parkinson, slokdarmkanker en dementie). Deze aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met een verminderde eetlust, omdat hun voedsel gepureerd moet worden.

 

Bijeenkomst

Op 24 juni presenteren de consortiumpartners op een bijeenkomst hun praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de opgedane inzichten. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 14.30 en vindt plaats in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 juni aanmelden.

Lees ook
Omega-3-vetzuren mogelijk beschermend tegen astma bij kinderen

Omega-3-vetzuren mogelijk beschermend tegen astma bij kinderen

Kinderen met het veel voorkomende FADS-gen zouden hun kans op astma kunnen verminderen door meer omega-3-vetzuren via de voeding in te nemen. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek.Er is een schaars bewijs voor de relatie tussen de inname van omega-3-vetzuren in de kindertijd en het risico op astma. De onderzoekers gingen in hun studie na...

Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Het ontbreken van een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuur, in het bijzonder oliezuur, zou van invloed kunnen zijn op het ziekteverloop bij multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek, gedaan aan de Amerikaanse universiteit van Yale.Multiple sclerose is een afwijkende reactie van het immuunsysteem. Het beschadigt en valt het centrale zenuwstelsel...

Al een klein alcoholisch drankje verhoogt het risico op boezemfibrilleren

Al een klein alcoholisch drankje verhoogt het risico op boezemfibrilleren

Mensen die regelmatig een bescheiden hoeveelheid alcohol drinken hebben een verhoogd risico op boezemfibrilleren. Dit is een medische aandoening waarbij het hart in een afwijkend ritme klopt.Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal, een wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de hart- en vaatziekten. De studie omvatte...