‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

10 juni 2021 Mischa Brendel

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Dit stelt een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Work, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business. De afgelopen maanden voerden zij een praktijkonderzoek uit, waarbij ze verschillende vormen en recepturen voor 3D-geprint voedsel maakten, die natuurlijk vast voedsel in vorm benaderen. De grootste uitdaging daarbij bleek opschaling en de snelheid van het printen. In drie zorginstellingen testten zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie de 3D-geprinte recepturen uit.

Het 3D-geprinte voedsel kan een uitkomst bieden voor patiënten met dysfagie – moeite om normaal vast voedsel door te slikken – waaraan verschillende onderliggende ziektebeelden ten grondslag kunnen liggen (zoals NAH, Parkinson, slokdarmkanker en dementie). Deze aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met een verminderde eetlust, omdat hun voedsel gepureerd moet worden.

 

Bijeenkomst

Op 24 juni presenteren de consortiumpartners op een bijeenkomst hun praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de opgedane inzichten. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 14.30 en vindt plaats in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 juni aanmelden.

Altijd op de hoogte blijven?