‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

puree

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Dit stelt een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Work, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business. De afgelopen maanden voerden zij een praktijkonderzoek uit, waarbij ze verschillende vormen en recepturen voor 3D-geprint voedsel maakten, die natuurlijk vast voedsel in vorm benaderen. De grootste uitdaging daarbij bleek opschaling en de snelheid van het printen. In drie zorginstellingen testten zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie de 3D-geprinte recepturen uit.

Het 3D-geprinte voedsel kan een uitkomst bieden voor patiënten met dysfagie – moeite om normaal vast voedsel door te slikken – waaraan verschillende onderliggende ziektebeelden ten grondslag kunnen liggen (zoals NAH, Parkinson, slokdarmkanker en dementie). Deze aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met een verminderde eetlust, omdat hun voedsel gepureerd moet worden.

 

Bijeenkomst

Op 24 juni presenteren de consortiumpartners op een bijeenkomst hun praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de opgedane inzichten. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 14.30 en vindt plaats in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 juni aanmelden.

Lees ook
Microplastics in voeding groeiend probleem: ‘We eten jaarlijks een creditcard op’

Microplastics in voeding groeiend probleem: ‘We eten jaarlijks een creditcard op’

Steeds vaker duiken studies op over de risico’s van microplastics die ons lichaam binnendringen via lucht, water of voeding. Wat hun effect precies is, is nog onduidelijk. Maar toch is enige ongerustheid op zijn plek, zo blijkt uit de ‘Kennisagenda Microplastics en Gezondheid: Wat doen microplastics in ons lichaam?’Eco-toxicoloog Dick Vethaak schetste...

Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 650.000 mensen ziek door ziekmakende pathogenen via voedsel. Jaarlijks overlijden daardoor ongeveer 80 mensen. Welke producten veroorzaken de meeste zieken en welke pathogenen zijn het dodelijkst?In december 2020 bracht het RIVM een nieuwe rapportage uit over de ziektelast die werd veroorzaakt door de meest notoire...

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...