‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

puree

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Dit stelt een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Work, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business. De afgelopen maanden voerden zij een praktijkonderzoek uit, waarbij ze verschillende vormen en recepturen voor 3D-geprint voedsel maakten, die natuurlijk vast voedsel in vorm benaderen. De grootste uitdaging daarbij bleek opschaling en de snelheid van het printen. In drie zorginstellingen testten zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie de 3D-geprinte recepturen uit.

Het 3D-geprinte voedsel kan een uitkomst bieden voor patiënten met dysfagie – moeite om normaal vast voedsel door te slikken – waaraan verschillende onderliggende ziektebeelden ten grondslag kunnen liggen (zoals NAH, Parkinson, slokdarmkanker en dementie). Deze aandoening gaat vrijwel altijd gepaard met een verminderde eetlust, omdat hun voedsel gepureerd moet worden.

 

Bijeenkomst

Op 24 juni presenteren de consortiumpartners op een bijeenkomst hun praktijkonderzoek, de onderzoeksresultaten en de opgedane inzichten. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 14.30 en vindt plaats in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 juni aanmelden.

Lees ook
Verbetering van de voedingsinname van zwangeren in 10 gemeenten onderzocht

Verbetering van de voedingsinname van zwangeren in 10 gemeenten onderzocht

Het realiseren van een gezonde en duurzame voedselomgeving. Dat is het doel van een aantal experimenten rond gezonde voeding die de komende jaren in Utrecht en Gelderland plaatsvinden. Onderdeel van de onderzoeken is de verbetering van de voedingsinname van zwangeren en hun jonge kind.Wageningen Universiteit en Research en de Universiteit Utrecht starten...

Laagcalorisch dieet? Diëtist geeft meestal de voorkeur aan gedragsverandering op lange termijn

Laagcalorisch dieet? Diëtist geeft meestal de voorkeur aan gedragsverandering op lange termijn

Laagcalorische diëten (LCD’s) kunnen succesvol zijn. Ze vormen een bewezen effectieve en veilige methode om in korte tijd een substantieel gewichtsverlies te bereiken, staat in een recent in Voeding Nu gepubliceerd onderzoeksartikel. Voeding Nu vroeg vier voedingskundingen naar hun ervaringen met LCD’s en maaltijdvervangende producten.Lees hier het...

Gezond ouder worden? Eet voldoende eiwitten

Gezond ouder worden? Eet voldoende eiwitten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal het aantal mensen van 60 jaar en ouder de komende decennia verdubbelen. In 2050 is naar schatting meer dan 1 op de 5 mensen 60 jaar of ouder (1). Met een vergrijzende bevolking ligt de focus op een zo lang mogelijk behoud van kwaliteit van leven en zelfstandigheid. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van...