5 post-corona trends in gezonde ingrediënten: ‘Tot vaccin er is, blijft ondersteuning immuunsysteem belangrijk’

attachment-Groenten-en-fruit

Food Health Ingredients organiseerde een webinar waarin 3 trendexperts reflecteerden hoe consumenten over gezonde ingrediënten denken na de coronacrisis.

Peter Wenströmm, oprichter van Healthy Marketing Team, Julian  Mellentin, oprichter van New Nutrition Business en Rick Miller, assiociate director specialized nutrition bij Mintel zien allemaal dat consumenten op zoek gaan naar ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen in het post-coronatijdperk.

1  Immuniteit blijft belangrijk in voeding voor consumenten ook na coronacrisis, zeker tot er een vaccin beschikbaar is.

Rick Miller van Mintel ziet vooral dat angst de drijfveer is voor de toegenomen interesse is immuniteitsclaims. 60% van millennials (eind 20 – eind 40) is het meest bang voor een infectie. “Deze groep zal de komende tijd de meeste veranderingen maken en ze zullen zorgen voor de populariteit van producten met een immuniteitsclaim.”

Miller: “Totdat er een vaccin is, zullen consumenten experimenteren met gezonde ingrediënten om hun immuniteit een boost te geven. Ze zullen experimenteren met medicinale planten, botanicals, kruiden en specerijen. Dit is afhankelijk van waar ze in geloven.”

2 Food is religie voor sommigen: wellness witchcraft is terug.

Peter Wenströmm ziet dat wellness witchcraft terug is. “Naast kennis en feiten is perceptie en geloof van belang voor de consument. Ingrediënten die aanhaken bij het geloof van consumenten zullen het goed doen.” Hij noemt als voorbeeld kruiden en specerijen -adaptogenen.

Rick Miller ziet ook snacks met zo een adaptogeen als gezond ingrediënt. De categorie snacks is volgens de analist belangrijker dan ooit. Mood-boosting of beautybased zijn ook verhalen waar consumenten gevoelig voor zijn. Volgens Miller moeten merken niet bang zijn om hier mee te experimenteren.

3 Versnelling van de provenance trend.

De vraag naar lokaal geproduceerd voedsel is gegroeid tijdens de coronacrisis. Dat biedt consumenten duurzaamheid en transparantie. “Maar deze vraag komt niet van elke consument,” zegt Julian Mellentin. “De groep is wel van een redelijke grootte. Ook grote bedrijven merken dit.” Hij wijst op de visie van het Franse Danone en het product dat hierbij aansluit: Yoghurt met Fruits d’Ici (fruit van hier).

danone-fruits-dici

Mellentin: “Iedereen zegt: corona leidt tot een nieuw normaal, niets is meer hetzelfde. Maar dat valt wel mee. Mensen blijven doen wat ze kennen: ze zoeken naar comfort ook in voeding. Iedereen gaat ook weer naar buiten.” Hij benadrukt: “Laat je leiden door de feiten, niet door hoop. De categorie vleesvervangers lijken enorm te zijn gegroeid tijdens de crisis, maar vlees is nog veel meer gegroeid.”

 

Populariteit van lokaal is afhankelijk van de categorie en de doelgroep, zegt Mellentin. “De doelgroep kan ook van geloof switchen. Sommigen willen alleen vlees van schapen uit Wales. Anderen eten geloven niet in vlees eten, maar het maakt ze niet uit of de soja van hun vleesvervanger uit Brazilië komt.”

4 Veiligheid gaat voor duurzaamheid op dit moment.

Peter Wenströmm vertelt over het Plastic Dilemma. “Voedselveiligheid is op dit moment belangrijker dan duurzaamheid. Merken kunnen scoren door voedselveiligheid meer naar voren te schuiven.” Mellentin geeft als voorbeeld dat Starbucks self-service heeft vervangen door veilige eenmalige verpakkingen.

5 Online convenience

Peter Wenströmm merkt dat consumenten tijdens de lockdown teruggegaan zijn naar de basics. “Ze maakten veel zelf: gezichtsmaskers, brood, kombucha. En ze vinden online hun informatie. Het is daarom belangrijk om daar contact te maken met je doelgroep.”

   
Lees ook
Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Op 30 november zijn in Frankfurt de Fi Europe Innovation Awards uitgereikt aan zes bedrijven in de voedselingrediënten-branche. Drie winnaars hebben hun basis in Nederland.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.