5 post-corona trends in gezonde ingrediënten: ‘Tot vaccin er is, blijft ondersteuning immuunsysteem belangrijk’

attachment-Groenten-en-fruit

Food Health Ingredients organiseerde een webinar waarin 3 trendexperts reflecteerden hoe consumenten over gezonde ingrediënten denken na de coronacrisis.

Peter Wenströmm, oprichter van Healthy Marketing Team, Julian  Mellentin, oprichter van New Nutrition Business en Rick Miller, assiociate director specialized nutrition bij Mintel zien allemaal dat consumenten op zoek gaan naar ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen in het post-coronatijdperk.

1  Immuniteit blijft belangrijk in voeding voor consumenten ook na coronacrisis, zeker tot er een vaccin beschikbaar is.

Rick Miller van Mintel ziet vooral dat angst de drijfveer is voor de toegenomen interesse is immuniteitsclaims. 60% van millennials (eind 20 – eind 40) is het meest bang voor een infectie. “Deze groep zal de komende tijd de meeste veranderingen maken en ze zullen zorgen voor de populariteit van producten met een immuniteitsclaim.”

Miller: “Totdat er een vaccin is, zullen consumenten experimenteren met gezonde ingrediënten om hun immuniteit een boost te geven. Ze zullen experimenteren met medicinale planten, botanicals, kruiden en specerijen. Dit is afhankelijk van waar ze in geloven.”

2 Food is religie voor sommigen: wellness witchcraft is terug.

Peter Wenströmm ziet dat wellness witchcraft terug is. “Naast kennis en feiten is perceptie en geloof van belang voor de consument. Ingrediënten die aanhaken bij het geloof van consumenten zullen het goed doen.” Hij noemt als voorbeeld kruiden en specerijen -adaptogenen.

Rick Miller ziet ook snacks met zo een adaptogeen als gezond ingrediënt. De categorie snacks is volgens de analist belangrijker dan ooit. Mood-boosting of beautybased zijn ook verhalen waar consumenten gevoelig voor zijn. Volgens Miller moeten merken niet bang zijn om hier mee te experimenteren.

3 Versnelling van de provenance trend.

De vraag naar lokaal geproduceerd voedsel is gegroeid tijdens de coronacrisis. Dat biedt consumenten duurzaamheid en transparantie. “Maar deze vraag komt niet van elke consument,” zegt Julian Mellentin. “De groep is wel van een redelijke grootte. Ook grote bedrijven merken dit.” Hij wijst op de visie van het Franse Danone en het product dat hierbij aansluit: Yoghurt met Fruits d’Ici (fruit van hier).

danone-fruits-dici

Mellentin: “Iedereen zegt: corona leidt tot een nieuw normaal, niets is meer hetzelfde. Maar dat valt wel mee. Mensen blijven doen wat ze kennen: ze zoeken naar comfort ook in voeding. Iedereen gaat ook weer naar buiten.” Hij benadrukt: “Laat je leiden door de feiten, niet door hoop. De categorie vleesvervangers lijken enorm te zijn gegroeid tijdens de crisis, maar vlees is nog veel meer gegroeid.”

 

Populariteit van lokaal is afhankelijk van de categorie en de doelgroep, zegt Mellentin. “De doelgroep kan ook van geloof switchen. Sommigen willen alleen vlees van schapen uit Wales. Anderen eten geloven niet in vlees eten, maar het maakt ze niet uit of de soja van hun vleesvervanger uit Brazilië komt.”

4 Veiligheid gaat voor duurzaamheid op dit moment.

Peter Wenströmm vertelt over het Plastic Dilemma. “Voedselveiligheid is op dit moment belangrijker dan duurzaamheid. Merken kunnen scoren door voedselveiligheid meer naar voren te schuiven.” Mellentin geeft als voorbeeld dat Starbucks self-service heeft vervangen door veilige eenmalige verpakkingen.

5 Online convenience

Peter Wenströmm merkt dat consumenten tijdens de lockdown teruggegaan zijn naar de basics. “Ze maakten veel zelf: gezichtsmaskers, brood, kombucha. En ze vinden online hun informatie. Het is daarom belangrijk om daar contact te maken met je doelgroep.”

   
Lees ook
Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Met de opkomst van het coronavirus is in het afgelopen jaar de aandacht voor een goede weerstand enorm toegenomen. In de discussie over wat je met je voeding al dan niet kunt doen om COVID-19 het hoofd te bieden, komen steevast voor- en tegenstanders van extra vitamines en mineralen naar boven. Het Voedingscentrum en orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker...

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

Sinds begin september hebben verschillende bedrijven, in overleg met het FAVV, een aantal producten op basis van sesamzaad teruggeroepen. Aanleiding is de overschrijding van het maximumresidugehalte ethyleenoxide op loten sesamzaad uit India. Dit gewasbeschermingsmiddel is niet toegelaten in Europa. Wanneer een consument de niet-conforme sesamzaden...