60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn

attachment-kweekvlees

Het merendeel van de toekomstige vleesproducten zullen niet meer van geslachte dieren afkomstig zijn. Consumenten willen van de milieu-impact van de vleesindustrie af en vragen om alternatieven. In 2040 zal dit betekenen dat wereldwijd zestig procent van de vleesproducten op basis van plantaardig of gekweekt materiaal zal zijn.

Dit blijkt uit de analyse How Will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry? van consultatiebedrijf AT Kearney.

Biotechnologische procesindustrialisatie

De ontwikkeling en industrialisatie van biotechnologische processen in de voedingsmiddelenindustrie zijn de drijvende kracht achter deze veranderingen in de vleesproductie en -consumptie.

Onder andere in Nederland zijn er dan ook al in korte tijd veel start-ups gekomen die zich bezighouden met nieuwe veganistische en vegetarische producten.

Bedrijven houden zich naast vleesproducten ook bezig met plantaardige en gekweekte zeevruchten, leer, melk, zijde, eiwit en gelatine. De gekweekte melk, eiwit, gelatine en leer zijn minder complex om te maken dan vlees waardoor de mogelijkheid bestaat dat deze producten eerder op de markt verschijnen.

Kweekvlees

Hoewel kweekvlees nog in de kinderschoenen staat, voorspelt AT Kearney dat kweekvlees de beste resultaten voor de consument zal leveren. 35 procent van de vleesproducten zal in 2040 uit kweekvlees bestaan.

Voor de consument lijkt kweekvlees qua smaak en mondgevoel meer appetijtelijk dan vegetarische of veganistische producten als vervanger van dierlijke producten. Ook een gereduceerde klimaatimpact maakt vleesalternatieven een vriendelijkere keuze voor consumenten.

Sectorgevolgen

Voordelen van vleesalternatieven ten opzichte van conventionele vleesproducten zullen ervoor zorgen dat het niet lang duurt voordat vleesvervangers een aanzienlijk marktaandeel veroveren. De landbouwsector en reguliere vleesindustrie zullen hier snel de impact van voelen.

Hun schakels in de waardeketen lopen gevaar. Marktnieuwkomers nemen hun plaats in door landbouwproducten, zoals soja en bonen, direct om te zetten in producten.

Lees ook
Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

Schijf van Vijf voor veganisten

Schijf van Vijf voor veganisten

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.