82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding
Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.
De Nederlanders die dagelijks bewuste voedingskeuzes maken, letten voornamelijk op het eten van voldoende groente (46%) en fruit (44%). In mindere mate let men op inname van suiker (33%) en vet (22%). Bewuste keuzes die met drinken te maken hebben, zoals voldoende water (19%), geen frisdrank (17%) en minder alcohol (10%), worden minder genoemd.
Bewust eten nog geen gewoonte
Bijna de helft van de Nederlanders die bewust letten op gezonde voeding geven aan dat ze dit doen voor hun gezondheid (48%). Enerzijds geven ze aan gezond te willen blijven, anderzijds willen ze gezonder leven en daarmee gezond oud worden. Daarnaast geeft 20% aan dat ze gezond eten en drinken om hun gewicht op peil te houden of juist af te vallen. Opvallend is dat slechts 1% aangeeft gezond te eten en drinken uit gewoonte of voor een goed gevoel.
Gezonde eters zijn ouder
Nederlanders die bewust letten op gezond eten en drinken zijn relatief vaker vrouw of ouder dan 50 jaar. Zo let 87% van de vrouwen bewust op voeding, tegenover driekwart van de mannen (76%). Hoe ouder Nederlanders zijn, hoe bewuster ze omgaan met hun voeding. Van de 50-plussers eet en drinkt 86% bewust, vergeleken met 75% van de 18- tot 34-jarigen en 80% van de 35- tot 49-jarigen.
De resultaten komen uit de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscpope, een grootschalig onderzoek naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring in Nederland. In het onderzoek zijn 5.051 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
HAK behaalt B Corp certificering vanwege positieve impact op gezondheid
Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK ontvangt deze week de gerenommeerde B Corp certificering. Daarmee mag Neerlands Glorie Groente en Fruit, waar HAK onderdeel van is, zich officieel een B Corporation noemen: een gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld, met oog voor mens, milieu en maatschappij.
VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit
Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen...
Voeding in de media | week 9-2023
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.