Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

suiker

Beeld door Suzy Hazelwood via Pexels

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Experts van de EFSA zien de verbanden tussen de inname van suikers en een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblematiek, maar geven aan geen wetenschappelijk aanvaardbare bovengrens voor dagelijkse inname te kunnen aangeven. Voor het onderzoek beoordeelde het Europese agentschap 30.000 wetenschappelijke publicaties. Hierbij lag de focus op de verbanden tussen suikers en voedingsgerelateerde ziektes en problematiek zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, overgewicht, artritis en tandcariës. 

Hoewel het niet mogelijk was een bovengrens voor suikerconsumptie aan te geven, concludeert de EFSA dat de consumptie van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk moet zijn om een verhoogd risico op voedingsgerelateerde ziektes te voorkomen. Op basis van de resultaten hebben de wetenschappers een voorlopige draft scientific opinion ontwikkeld inclusief een innamemodel. Hiermee kunnen experts de totale nationale consumptie van suikers inschatten en de belangrijkste levensmiddelen identificeren die bijdragen aan de totale inname van suikers in de voeding. 

Aanleiding van het onderzoek was het verzoek van vijf Noordse landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden). Zij vroegen EFSA de eerdere beoordeling over suikerconsumptie uit 2010 te herzien. Toen kon het agentschap ook geen aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen.

Feedback

Om de beoordeling verder te onderbouwen en de draft opinion af te ronden, roept de EFSA voedingsexperts op om de resultaten te bekijken en feedback te geven. De resultaten en het innamemodel staan open voor publieke consultatie tot en met 30 september. In het persbericht vertelt Dr. Valerui Curtui, hoofd van EFSA’s Nutrition Unit, dat de wetenschappelijke inzichten die volgen uit de openbare raadpleging kunnen helpen bij de beoordelingen. “Tegelijkertijd benadrukken we onze partners en belanghebbenden dat dit onderzoek uitsluitend wetenschappelijk bewijs beoordeelt en geen toekomstige aanbevelingen of richtlijnen voor de volksgezondheid vormt. Dat is de verantwoordelijkheid van de nationale volksgezondheid autoriteiten en internationale instanties” 

De EFSA is de onafhankelijke Europese autoriteit die op wetenschappelijke basis niet-bindende adviezen ontwikkelt voor andere autoriteiten zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten.Lees ook
‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

Yummy Veggie Candy van Let’s is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende product van 2021. Daarmee wint het de jaarlijkse Gouden Windei verkiezing van voedselwaakhond foodwatch.

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Allemaal aan  de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Allemaal aan de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Accenten binnen het voedingsonderzoek verschuiven. Daar zijn veel voorbeelden van. Deze trends worden mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in aangrenzende wetenschapsgebieden en technologieën. Deskundigen spraken hierover op een bijeenkomst in Baarn over leefstijl, voeding en brein.