Advieslijn voor zorg bij eetstoornissen

telefoneren

Beeld: Monstera via Pexels

De landelijke ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) is een advieslijn gestart voor zorgprofessionals.
Door toegang tot informatie laagdrempelig te houden wil K-EET vroegtijdig een effectieve behandeling bij kinderen en jongvolwassenen bevorderen.

Het initiatief stroomt voort uit het doel binnen jeugdhulp om het begrip en de aanpak bij eetstoornissen te verbeteren. Dit wil K-EET bereiken door via Ketenaanpak Eetstoornissen Informatie (K-EETi) professionals te ondersteunen bij het herkennen van symptomen van eetstoornissen, de vervolgstappen in behandeling en het aanpakken van complexe casuïstiek en co-morbiditeit.

K-EETi is bereikbaar voor alle disciplines binnen de jeugdhulp, specialistische ggz en eerstelijnshulpverlening (onder andere kinder-, jeugd, artsen en diëtisten). Telefonisch casuïstiek bespreken met de experts van K-EETi (dat zijn onder andere kinderartsen, psychiaters en verpleegkundig specialisten) is mogelijk. Zij denken met de behandelaar mee over de beste zorg voor het kind, de jongere of de ouders, stelt het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (de organisatie achter K-EET). De telefonische advieslijn is bereikbaar via nummer: 085-7603375.

 

Lees ook
Luistertip: podcast Damn, Honey over eetstoornissen

Luistertip: podcast Damn, Honey over eetstoornissen

Tot en met eind augustus houdt Voeding Nu een zomerrooster aan. In die periode deelt de redactie elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we aflevering 70 van de podcast Damn, Honey, waarin makers Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen over eetstoornissen praten met een diëtiste en ervaringsdeskundige.

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedrag bij eetstoornissen (zoals restrictie, eetbuien en purgeren) verandert het beloningsproces van de hersenen en controlecircuit voor voedselinname. Eenmaal gewijzigd, kan dit circuit het gedrag van eetstoornissen versterken wanneer het wordt gecombineerd met gedragskenmerken zoals te veel of te weinig eten.

Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.