Afvallen door kruidenpreparaten? Bewijs ervoor onvoldoende

Een wereldwijde studie naar het effect van kruidenpreparaten op gewichtsverlies laat zien dat er onvoldoende bewijs is om bestaande behandelingen aan te bevelen.

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney keken in hun studie naar het effect van behandeling van kruidenpreparaten op gewichtsverlies. Het onderzoek liep negentien jaar. Ze concluderen dat er onvoldoende bewijs is voor bestaande toepassingen.

Geen klinisch bewijs

Kruidensupplementen vormen voor sommigen die gewicht willen verliezen of behouden een alternatieve behandelmethode. ‘Het probleem met kruidensupplementen, in tegenstelling tot geneesmiddelen, is dat er geen klinisch bewijs voor de werking hoeft te zijn’, zegt onderzoeker Fuller van de Universiteit van Sydney. ‘Ze zijn wel vrij verkrijgbaar in de supermarkt of de apotheek.’

De Australische onderzoekers publiceerden hun onderzoek in Diabetes, Obesity & Metabolism. Voor hun studie analyseerden ze 54 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCT) waaraan in totaal meer dan 4000 proefpersonen meededen. Ze keken naar studies waarin het effect van kruidenpreparaten op gewichtsverlies of -behoud vergeleken werd met dat van een placebo.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat sommige kruidenpreparaten in de studies een groter gewichtsverlies laten zien dan de placebo, maar daarbij ging het om minder dan 2,5 kilo, wat volgens de onderzoekers klinisch niet relevant is. ‘De resultaten laten zien dat er onvoldoende bewijs is om enige kruidenpreparaten aan te bevelen in een behandeling voor gewichtsverlies’, zegt Fuller. ‘Daarbij komt dat veel studies een gebrekkige onderzoeksmethode hadden. Hoewel de meeste, onderzochte supplementen veilig blijken voor de korte termijn, zijn ze over het algemeen duur en hebben ze geen effect dat klinisch van belang is.’

Kruidenpreparatengebruik

Volgens een recente Amerikaanse studie gebruikt 16 procent van de Amerikanen die gewicht willen verliezen een afvalsupplement (12 procent mannen, 19 procent vrouwen). ‘Gezien de populariteit van kruidensupplementen en de groei van de industrie zouden er meer robuuste studies naar veiligheid en effect moeten komen voor dit soort supplementen’, aldus Fuller.

Type supplementen

Kruidensupplementen of preparaten bevatten een planteningrediënt of combinaties van ingrediënten uit planten dat bekend staat als een actief ingrediënt. De supplementen kunnen in de vorm van een pil, poeder of drankje op de markt worden gebracht.

Bekende supplementen, die ook in het Australische onderzoek zijn betrokken, zijn onder andere groene thee (Camellia sinensis), Ephedra sinica, garcinia cambogia, witte kidneybonen (Phaseolus vulgaris) en Afrikaanse mango (Irvingia gabonensis). In de overzichtsstudie werden geen onderzoeken opgenomen waarin het supplement niet de hele plant bevatte. Ook supplementen van oliën uit planten of combinaties van supplementen (bijvoorbeeld vezels of eiwitten) werden in de resultaten niet meegenomen.

Bron:

Alison Maunder, Erica Bessell, Romy Lauche, Jon Adams, Amanda Sainsbury, Nicholas R. Fuller. Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Diabetes, Obesity and Metabolism, 2020; DOI: 10.1111/dom.13973

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Opschuiven naar een meer plantaardig eetpatroon

Opschuiven naar een meer plantaardig eetpatroon

Een verschuiving in ons eetpatroon naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten heeft voordelen voor mens, dier en milieu. De vraag rijst op welke manieren eetpatronen zijn aan te passen. Welke dierlijke producten willen we laten staan, in kleinere porties eten, of vervangen door een alternatief?

Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Obesitas, begint het in het babybrein?

Obesitas, begint het in het babybrein?

Er zijn steeds meer volwassenen én kinderen met obesitas. Ligt dat aan de voeding, de hoeveelheid beweging of is sprake van erfelijke aanleg? Onderzoek laat zien dat er ook iets fout kan zijn gegaan in de ontwikkeling van de hersenen.