Afvallen effectiever onder langdurige intensieve begeleiding

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie.

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie. Dat blijkt uit een verkennende studie van voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit.


De Wageningse pilot-studie vergeleek veertig weken lang drie dieetconcepten met een controlegroep. De deelneemsters die een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie volgden lieten circa 12 procent gewichtsafname zien. Een tweede groep die eenmaal per maand een diëtist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld bijna 7 procent af. De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die boeken van Sonja Bakker volgde en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg. Beiden vielen ruim 4 procent af. De ‘Sonja Bakker-groep' viel vooral in de eerste weken veel af en steeg als enige, na een kleine dertig weken, licht in lichaamsgewicht. Voor de pilot-studie zijn 39 vrouwen met overgewicht gevolgd tussen 30 en 65 jaar.


De onderzoekers zien voldoende aanleiding meer onderzoek te doen naar overgewicht en afvallen, zowel onder grotere groepen mensen als gedurende langere periodes. Zij willen ook met anderen programma's opzetten van intensieve begeleiding en aandacht voor lichamelijke activiteit van mensen die willen afvallen. Zo wordt er samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei een dergelijk programma ontwikkeld voor jongeren onder de 18 jaar. Verder worden op dit moment samen met de GGD Gelre-IJssel regionale programma's voor de begeleiding van schoolkinderen geëvalueerd.


In haar inaugurele rede vorige week stelde prof.dr.ir Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het metabole syndroom aan Wageningen Universiteit dat lijnen een keerzijde heeft. ‘Opvallend is dat mensen die veel aan diëten hebben gedaan, het minst afvielen. Dat kan te maken hebben', meent de hoogleraar, ‘met de schadelijke werking van extreme diëten, waarbij er een jojo-effect van afvallen en aankomen optreedt.

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...