Afvallen effectiever onder langdurige intensieve begeleiding

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie.

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie. Dat blijkt uit een verkennende studie van voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit.


De Wageningse pilot-studie vergeleek veertig weken lang drie dieetconcepten met een controlegroep. De deelneemsters die een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie volgden lieten circa 12 procent gewichtsafname zien. Een tweede groep die eenmaal per maand een diëtist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld bijna 7 procent af. De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die boeken van Sonja Bakker volgde en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg. Beiden vielen ruim 4 procent af. De ‘Sonja Bakker-groep' viel vooral in de eerste weken veel af en steeg als enige, na een kleine dertig weken, licht in lichaamsgewicht. Voor de pilot-studie zijn 39 vrouwen met overgewicht gevolgd tussen 30 en 65 jaar.


De onderzoekers zien voldoende aanleiding meer onderzoek te doen naar overgewicht en afvallen, zowel onder grotere groepen mensen als gedurende langere periodes. Zij willen ook met anderen programma's opzetten van intensieve begeleiding en aandacht voor lichamelijke activiteit van mensen die willen afvallen. Zo wordt er samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei een dergelijk programma ontwikkeld voor jongeren onder de 18 jaar. Verder worden op dit moment samen met de GGD Gelre-IJssel regionale programma's voor de begeleiding van schoolkinderen geëvalueerd.


In haar inaugurele rede vorige week stelde prof.dr.ir Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het metabole syndroom aan Wageningen Universiteit dat lijnen een keerzijde heeft. ‘Opvallend is dat mensen die veel aan diëten hebben gedaan, het minst afvielen. Dat kan te maken hebben', meent de hoogleraar, ‘met de schadelijke werking van extreme diëten, waarbij er een jojo-effect van afvallen en aankomen optreedt.

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...