Afvallen effectiever onder langdurige intensieve begeleiding

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie.

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie. Dat blijkt uit een verkennende studie van voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit.


De Wageningse pilot-studie vergeleek veertig weken lang drie dieetconcepten met een controlegroep. De deelneemsters die een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie volgden lieten circa 12 procent gewichtsafname zien. Een tweede groep die eenmaal per maand een diëtist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld bijna 7 procent af. De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die boeken van Sonja Bakker volgde en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg. Beiden vielen ruim 4 procent af. De ‘Sonja Bakker-groep' viel vooral in de eerste weken veel af en steeg als enige, na een kleine dertig weken, licht in lichaamsgewicht. Voor de pilot-studie zijn 39 vrouwen met overgewicht gevolgd tussen 30 en 65 jaar.


De onderzoekers zien voldoende aanleiding meer onderzoek te doen naar overgewicht en afvallen, zowel onder grotere groepen mensen als gedurende langere periodes. Zij willen ook met anderen programma's opzetten van intensieve begeleiding en aandacht voor lichamelijke activiteit van mensen die willen afvallen. Zo wordt er samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei een dergelijk programma ontwikkeld voor jongeren onder de 18 jaar. Verder worden op dit moment samen met de GGD Gelre-IJssel regionale programma's voor de begeleiding van schoolkinderen geëvalueerd.


In haar inaugurele rede vorige week stelde prof.dr.ir Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het metabole syndroom aan Wageningen Universiteit dat lijnen een keerzijde heeft. ‘Opvallend is dat mensen die veel aan diëten hebben gedaan, het minst afvielen. Dat kan te maken hebben', meent de hoogleraar, ‘met de schadelijke werking van extreme diëten, waarbij er een jojo-effect van afvallen en aankomen optreedt.

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...