Afvallen effectiever onder langdurige intensieve begeleiding

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie.

De meest effectieve manier om blijvend af te vallen lijkt een langdurig programma van intensieve begeleiding. Zo'n programma omvat niet alleen een dieet met beperkte energiewaarde maar ook bewegingstherapie. Dat blijkt uit een verkennende studie van voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit.


De Wageningse pilot-studie vergeleek veertig weken lang drie dieetconcepten met een controlegroep. De deelneemsters die een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie volgden lieten circa 12 procent gewichtsafname zien. Een tweede groep die eenmaal per maand een diëtist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld bijna 7 procent af. De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die boeken van Sonja Bakker volgde en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg. Beiden vielen ruim 4 procent af. De ‘Sonja Bakker-groep' viel vooral in de eerste weken veel af en steeg als enige, na een kleine dertig weken, licht in lichaamsgewicht. Voor de pilot-studie zijn 39 vrouwen met overgewicht gevolgd tussen 30 en 65 jaar.


De onderzoekers zien voldoende aanleiding meer onderzoek te doen naar overgewicht en afvallen, zowel onder grotere groepen mensen als gedurende langere periodes. Zij willen ook met anderen programma's opzetten van intensieve begeleiding en aandacht voor lichamelijke activiteit van mensen die willen afvallen. Zo wordt er samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei een dergelijk programma ontwikkeld voor jongeren onder de 18 jaar. Verder worden op dit moment samen met de GGD Gelre-IJssel regionale programma's voor de begeleiding van schoolkinderen geëvalueerd.


In haar inaugurele rede vorige week stelde prof.dr.ir Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het metabole syndroom aan Wageningen Universiteit dat lijnen een keerzijde heeft. ‘Opvallend is dat mensen die veel aan diëten hebben gedaan, het minst afvielen. Dat kan te maken hebben', meent de hoogleraar, ‘met de schadelijke werking van extreme diëten, waarbij er een jojo-effect van afvallen en aankomen optreedt.

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...