‘Afweersysteem reageert heftig op fastfood’

attachment-fastfood-Auteursrecht-a-hrefhttpsnl123rfcomprofilesifotographysifotography-123RF-Stockfotoa

Een hyperactief en agressief reagerend afweersysteem door fastfood. Onderzoekers van de universiteit in Bonn namen waar dat het immuunsysteem van proefdieren hetzelfde reageert op een voeding met veel vet en calorieën als op een bacteriële infectie.

Bovendien lijkt het erop dat ongezond voedsel ook op de langere termijn zorgt voor heftige reacties van het afweersysteem. De onderzoekers zagen dat de omschakeling van een ongezonde naar een gezonde voeding, die langere tijd werd volgehouden, geen verandering teweeg bracht. De resultaten worden nog gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Vaatwandvernauwing

Langdurige veranderingen in de respons van het immuunsysteem kunnen schadelijk zijn. Ze houden onder andere verband met de ontwikkeling van atherosclerose. Vetten en witte bloedcellen vormen een deel van de ophopingen (plaques) die in bloedvaten kunnen plaatsvinden. Ze zijn een risico voor de hart- en bloedvatfunctie.

Muizen op dieet

Voor hun studie zetten de onderzoekers muizen op een Westers dieet met veel vet, suiker en weinig vezel. De dieren lieten een heftige respons van het immuunsysteem zien die vrijwel vergelijkbaar is met een reactie na een bacteriologische infectie. Dit soort infecties vragen doorgaans veel veerkracht van een lichaam. De onderzoekers geven aan dat de ongezonde voeding leidde tot een onverwachte toename van afweercellen, met name granulocyten en monocyten.

Mechanisme

Ze gingen vervolgens op zoek naar de onderliggende mechanismen en keken naar de genen die betrokken zijn bij de voorstadia van de afweercellen in het beenmerg. Ze namen een duidelijke link waar tussen de activatie van deze genen en een ongezonde voeding. Toen de muizen na een maand weer hun  vertrouwde granendieet kregen, eveneens voor vier weken, nam de acute reactie van het immuunsysteem af, maar een genetische herprogrammering was nog steeds waarneembaar. Tijdens de periode van fastfood zijn genen aangezet die nog steeds actief waren. Dit worden ook wel epigenetische veranderingen genoemd.

Sensoren immuunsysteem

Uit de studie bij de muizen blijkt de heftige reactie van het immuunsysteem dus niet is opgewekt door een schadelijke bacterie, maar door ongezond voedsel. De onderzoekers doen nog verder onderzoek naar de sensoren van immuuncellen die bij de reactie betrokken zijn. Behalve Duitse wetenschappers van het Instituut voor aangeboren immuniteit, zijn bij de studie onderzoekers betrokken van onderzoeksgroepen in Nederland, de VS en Noorwegen.

Lees ook
VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...