Afzetprijzen voedingsindustrie stijgen ook niet in 2de kwartaal 2014

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

Zowel in het eerste als tweede kwartaal van 2014 stegen de afzetprijzen van de voedingsindustrie niet, meldt FEVIA. Ze baseert zich op de kwartaalverslagen 2014 van het Prijzenobservatorium. De consumptieprijzen namen daarentegen wel toe.

De afzetprijzen van de voedingsindustrie stijgen volgens FEVIA niet in het 2de kwartaal van 2014. In het eerste kwartaal waren de afzetprijzen van de voedingsindustrie ook al niet gestegen. De stabilisering van de afzetprijzen is het gevolg van de ontspanning op de grondstoffenmarkten.

Prijzenobservatorium

In vergelijking met het 2de kwartaal van 2013, liggen volgens het Prijzenobservatorium de afzetprijzen van de voedingsindustrie 1,8% hoger. Deze stijging op jaarbasis is dus volledig toe te wijzen aan de prijsstijgingen in het 2de semester van 2013.

Consumptieprijzen

De consumptieprijzen van bewerkte levensmiddelen (de prijs die de consument in de winkel betaald), stijgen in het 2de kwartaal en komen 2,8% hoger uit dan in het tweede kwartaal van 2013: “Zowel voor tabak, zuivelproducten, alcoholvrije dranken, oliën en vetten en andere voedingswaren (hoewel voor deze laatste categorie de inflatie negatief bleef) versnelde het prijsstijgingstempo in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De inflatie voor alcoholhoudende dranken en brood en granen vertraagde daarentegen, terwijl de prijzen voor suiker, jam en chocolade ook in het tweede kwartaal 2014 op hetzelfde niveau bleven als een jaar eerder.”

Vergelijking met buurlanden

Het prijzenobservatorium maakt voor de consumentenprijzen ook nog een vergelijking met de buurlanden: “In de buurlanden is het prijsstijgingstempo van bewerkte levensmiddelen vertraagd tot gemiddeld 2,1 %. Wanneer geen rekening gehouden wordt met tabak en alcoholische dranken, dan zou de inflatie voor bewerkte levensmiddelen in het tweede kwartaal 2014 uitgekomen zijn op 1,0 % zowel in België als gemiddeld in de drie buurlanden.” De prijzen van tabak en alcoholische dranken worden in België (en de buurlanden) mee bepaald door BTW en accijnsverhogingen.

Raadplegen van het rapport.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...