Alcohol en het risico op diabetes mellitus type II

attachment-Alcohol

Het regelmatig en met mate drinken van alcoholische dranken is in een recent Japans onderzoek geassocieerd met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type II. Mensen die nooit of matig alcohol drinken hebben mogelijk het laagste risico op diabetes. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het matig drinken van alcoholische dranken gepaard gaat met een lager risico op diabetes type 2. Echter deze bestaande studies zijn volgens de Japanse onderzoekers niet consistent. In deze prospectieve studie werd de invloed van het drinkpatroon nader bekeken.

Japanse drinkers en niet-drinkers

In deze studie werden 1650 Japanse mannen zonder diabetes gedurende 10,2 jaar gevolgd. Tijdens het baseline onderzoek werd de gemiddelde alcoholconsumptie beoordeeld evenals de hoeveelheid alcohol die per keer gedronken werd.

 

‘Hoe meer alcohol hoe groter de kans op diabetes’

Tijdens de studieperiode werden 216 deelnemers gediagnostiseerd met diabetes mellitus type II. De geheelonthouders hadden een relatief lage diabetesincidentie, net als matige drinkers. Grotere hoeveelheden alcohol per keer werden geassocieerd met een verhoogde kans op diabetes, ongeacht de drinkfrequentie. De laagste incidentie van diabetes werd in verband gebracht met zes keer per week of meer maximaal één drankje per gelegenheid.

 

Binge drinken

Het drinken van drie of meer glazen per gelegenheid verhoogt volgens de onderzoekers het risico diabetes in de toekomst aanzienlijk, ongeacht de frequentie. Dit laatste werd vergeleken met minder dan één drankje per gelegenheid.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meeste diabetespatiënten overbehandeld in huisartsenpraktijk

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...