Alcoholgehalte in standaardglas varieert van 8 tot 20 gram

attachment-standaardglas-alcohol

In een standaardglas alcohol varieert de hoeveelheid alcohol van 8 tot 20 gram. Dat komt naar voren in een onderzoek naar alcoholrichtlijnen en definities voor een standaardglas in 37 landen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Over de nieuwe alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad ontstond veel discussie. Ook ging de raad onlangs nog in op de vraag die leefde bij pers en publiek, waarom de richtlijn in Nederland strenger is dan in andere landen. Zelfs vanuit de Tweede Kamer klonk dit geluid. Het onderzoek naar de alcoholinhoud van een standaardglas lijkt het er niet eenvoudiger op te maken.

37 landen

In het onderzoek werden 75 landen betrokken waarvan werd aangenomen dat deze een  alcoholrichtlijn zouden hebben als preventiemaatregel voor een goede gezondheid en een daarbij horende definitie voor een standaardglas. 37 van de deelnemende landen bleken een definitie voor een standaardglas alcohol te hebben.

8-20 gram alcohol

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid alcohol voor een standaardglas binnen de 37 landen van 8 tot 20 gram varieert: een verschil dat oploopt tot 250 procent. Zo hanteren Engeland en IJsland 8 gram voor een standaardglas en Oostenrijk 20 gram. Ook de richtlijnen lopen nogal uiteen. Zo mogen de inwoners van Chili zelfs 56 gram alcohol per dag drinken, en dan nog zou je geen verhoogd gezondheidsrisico lopen.

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) hanteert een richtlijn van 10 gram pure alcohol per glas, met het advies voor mannen en vrouwen om niet meer dan 2 glazen per dag te drinken. In de helft van de 37 onderzochte landen wordt  niet aan de definitie voor een standaardglas volgens de WHO -richtlijnen gehouden.

Een glas dat 8 gram alcohol bevat, staat gelijk aan 76 ml wijn (13 procent alcohol), 250 ml bier (4 procent alcohol) en 25 ml likeuren (40 procent alcohol).

Range laag risico

De richtlijnen voor een laag risico met betrekking tot alcohol varieert in de onderzochte landen binnen een range van 10-42 gram per dag en 98-140 gram per week voor vrouwen en 10-56 gram per dag en 150-280 gram per week voor mannen.

Richtlijn voor mannen en vrouwen

In een aantal landen zijn de richtlijnen voor mannen en vrouwen gelijk. Nederland adviseert met de nieuwe richtlijn het alcoholgebruik voor zowel mannen als vrouwen te beperken tot 1 glas per dag. Ook het Verenigd Koninkrijk hanteert voor mannen en vrouwen eenzelfde richtlijn, zij het dat ze wat meer mogen hebben dan in Nederland: 14 glazen (112 gram) verspreid over de week.

Meer alcohol tijdens een feestje

Opmerkelijk is dat sommige landen waaronder Oostenrijk, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Canada, Polen, Nieuw Zeeland, Mexico en Fiji, het toestaan om tijdens feestdagen meer alcohol te drinken dan op `normale` dagen wordt geadviseerd. De richtlijn hanteert hiervoor een hogere alcohol limiet.

Geen aanbevelingen

De meeste landen hebben geen kwantitatieve aanbevelingen (standaardglas en limiet voor alcohol) maar zouden deze volgens de onderzoekers wel moeten hebben. 

Lees ook
Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.