Alpro Pur’ Enjoy concurreert met zuiveldranken: meer vraag naar plantaardig

attachment-Genomineerde-foto-1-Alpro-PurEnjoyA1100x825

Alpro stapt met Pur’ Enjoy in de markt van drinkyoghurts. De plantaardige drank onderscheidt zich van zuiveldranken door minder verzadigd vet en – suiker. Met vertrouwen gaat het Belgische bedrijf de concurrentie aan. Immers, steeds meer bewuste consumenten vragen naar plantaardige producten.

Met de introductie van Alpro Pur’Enjoy betreedt de fabrikant van plantaardige producten het zuivelschap. De drank op basis van soja bevat 4 gram suikers per 100 milliliter, 30% lager dan de gemiddelde drinkyoghurt met fruitsmaak.

Hoogwaardige eiwitten

Met Pur’ Enjoy richt zich op jonge gezondheidsbewuste vrouwen. “Maar het is een prima drank voor de hele familie. Er zitten hoogwaardige eiwitten in, en vitamines (B12) en mineralen (calcium). Hiermee is het een volwaardige variatie op drinkyoghurt die aansluit bij de wens van steeds meer mensen die plantaardig eten”, zegt Simone Broxks, Hoofd Science and Nutrition van Alpro Nederland in de laatste editie van vakblad Voeding NU.

Natuurlijke producten

Een ander voordeel van Pur’ Enjoy ten opzichte van de concurrentie in het zuivelschap is dat het laag is in verzadigd vet en geen kunstmatige zoetstoffen bevat. Voor dat laatste kiest Alpro bewust: producten moeten zo natuurlijk mogelijk blijven.

Alpro verwerkt hele sojabonen in Pur’ Enjoy en geen soja-isolaat. “De boon wordt geweld, het velletje gaat eraf. Vervolgens wordt de boon gehalveerd, vermalen en gefilterd”, legt Broxks het verwerkingsproces uit. Het overgebleven filtraat vormt de basis van de sojadrank en alle andere Alpo-sojaproducten, aldus de woordvoerster.

Melkzuurbacteriën

Alpro voegt aan de reeks Pur’Enjoy melkzuurbacteriën van het type Lactobacillus en Bifidus toe. Dezelfde die zuivelbedrijven ook aan drinkyoghurts toevoegen. Zo ontstaat een dikkere structuur waaraan onder andere 5% vruchtensap, suikers, vitamines en mineralen worden toegevoegd.

Brokx: “Zo kunnen we vanaf de basisssojadrank een plantaardige variatie op drinkyoghurt maken, een product dat overeenkomt met een zuivel-yoghurtdrank.”

Soja toegankelijk maken

Professor Edith Feskens van Wageningen UR waardeert het dat Alpro soja toegankelijk maakt voor de consument. “Uit een van onze onderzoeken blijkt het gebruik van soja-eiwit in plaats van andere soorten eiwit gunstige effecten kan hebben op serumlipiden en insulineresistentie.”

Feskens plaatst wel een kritische kanttekening. “Het is jammer dat Pur’ Enjoy vloeibaar is en calorieën bevat. Het valt onder suikerhoudende dranken en de Gezondheidsraad heeft zojuist aangegeven dat we hiervan zo min mogelijk dienen te gebruiken.”

Smaak

De Wageningse hoogleraar denkt dat Alpro Pur’ Enjoy een waardevolle toevoeging is voor ouderen met minder eetlust, vanwege het eiwitgehalte. “Als het lekker smaakt tenminste.”

Diëtiste Berdien van Wezel is niet onder de indruk van de smaak van het product. “Ik vind het nogal mager of vetarm smaken.”

Alpro zegt zich naast suikerreductie altijd sterk te focussen op de toegankelijkheid van de smaken. Hoewel veel mensen het product niet kennen, krijgt Alpro veel positieve reacties bij proeverijen op de winkelvloer, aldus Brokx. “We verwachten dat dit product de toegankelijkheid naar meer plantaardige dranken zal vergroten.”

Claims

Van Wezel waarschuwt Alpro secuur om te gaan met claims. “Op de verpakking staat: ‘geen zoetstoffen/kleurstoffen’, maar dit kan misleidend zijn. Want een consument kan hierdoor denken dat er geen suiker is toegevoegd terwijl er wel bronnen van suiker gebruikt zijn zoals vruchtensappenconcentraat. Beter zou zijn om op de verpakking te zetten: ‘Geen kunstmatige zoetstoffen toegevoegd.”

Misleiding voorkomen

Ook zou Alpro specifieker moeten zijn wat betreft de vermelding van kleurstoffen. Van Wezel: “Er is gebruik gemaakt van bietensap om het een kleurtje te geven. Alpro zou explicieter kunnen zijn door te melden dat er geen kunstmatige kleurstoffen zijn toegevoegd.”

Lees ook
Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Er is een daadkrachtig politiek beleid nodig om de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon ‘het nieuwe normaal’ te maken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Plant the Future-diner dat op 14 oktober werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in Den Haag.

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

Air up, een Duitse scale-up die smaak aan water toevoegt via speciale geurpods, haalt €40 miljoen groeigeld binnen in een nieuwe investeringsronde geleid door Five Seasons Ventures. De fabrikant wil verder uitbreiden in Europa en ook naar de Verenigde Staten.