'Alzheimer-risico vergroot door hoge bereidingstemperatuur voedsel'

attachment-Alzheimer-s-1760056c

Een grote inname van voedingsmiddelen die bereid zijn op hoge temperaturen, kunnen het risico op het krijgen van Alzheimer verhogen, concluderen Lorena Peronne en William B. Grant, auteurs van een onderzoek dat gepubliceerd werd in Journal of Alzheimer’s Disease. 

Volgens de onderzoekers zijn de zogeheten Advanced Glycation End Products (AGE’s), die kunnen ontstaan tijdens de Maillard-reactie, de risicofactoren voor het krijgen van Alzheimer. De Maillard-reactie vindt vaak plaats bij verhoogde temperaturen, bijvoorbeeld bij het bakken van vlees en geeft meestal een bruine kleur. Tijdens deze reactie ontstaan verbindingen tussen aminozuren en gereduceerde suikers. AGE’s worden overigens ook door het lichaam zelf gemaakt, maar zouden bij stapeling toxisch kunnen zijn en het risico op dementie kunnen verhogen.

 

Datagegevens

Voor het onderzoek werden prevalentiegegevens over Alzheimer  gebruikt van cohortonderzoeken van het Washington Heights-Inwood Community Aging Project (WHICAP) van 1992 en 1999. Hierin werd onderzocht wat het verband was tussen het Mediterrane dieet en de hoeveelheid AGE’s en wat voor invloed dit had op de incidentie van Alzheimer. Verder werden de gegevens gebruikt van drie regionale studies waarin de hoeveelheid AGE’s van de deelnemers aan de studies bekend was met data van elf landen van 1977-1993, zeven ontwikkelingslanden van1995-2005 en van Japan van 1985-2008.

 

Verder onderzoek

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat AGE’s invloed zouden hebben op het risico om Alzheimer te krijgen. Dit werd vastgesteld door Weijing Cai en Jaime Uribarri in hun studie Oral glycotoxins are a modifiable cause of dementia and the metabolic syndrome in mice and humans.’  De huidige onderzoekers bevelen aan om verder onderzoek te doen naar het verband tussen AGE’s en het risico op het krijgen van Alzheimer om onzekerheden hierover weg te nemen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Tekort aan vitamine D verhoogd risico op dementie

Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...