Amerikaanse onderzoekers: ‘Vitamine D-tekort vergroot kans op corona’

spoon with dietary supplements on fruits background

Mensen die het afgelopen jaar een tekort hadden aan vitamine D, hebben bijna twee keer zoveel kans op het krijgen van corona.

Dat blijkt uit een onderzoek van het academisch medisch centrum van Chicago, Verenigde Staten. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Network Open, een rubriek van de Journal of the American Medical Association.

Waarschijnlijk tekort

De onderzoekers vergeleken de data van 489 patiënten van het ziekenhuis in Chicago, die een coronatest kregen. Van deze patiënten was een jaar of korter geleden de vitamine D-waarde getest. 172 van deze patiënten had toen een vitamine D-tekort. Als behandeling kregen ze supplementen voorgeschreven.

124 van de patiënten hadden echter niet van de supplementen genomen of hadden in de loop van de tijd de dosis verlaagd. Deze mensen hadden dus waarschijnlijk nog steeds een tekort. De dosis varieerde van 3000 IU vitamine D3, 2000 IU D3 of D2, 1-1000 IU D3 of  multivitaminen tot geen vitamine D-supplement.

attachment-vitamined1-300x300 Waarschijnlijk geen tekort

287 patiënten hadden geen vitamine D-tekort in het afgelopen jaar, maar namen toch supplementen. Deze groep had waarschijnlijk nog steeds geen tekort. Daarnaast waren er twee groepen die de wetenschappers als ‘onzeker’ beschouwden: mensen met een tekort die wel een hogere dosis supplementen namen en mensen zonder tekort die geen of een lagere dosis supplementen namen. In totaal waren dat 78 patiënten.

1,7 keer zoveel kans op corona

De patiënten met een waarschijnlijk vitamine D-tekort hadden 1,7 keer zo veel kans op een positieve uitslag van de coronatest dan patiënten die waarschijnlijk geen tekort hadden. Van hen had namelijk 21,6 procent een positieve uitslag. Bij de mensen met waarschijnlijk voldoende vitamine D was dat 12,2 procent.

Vitamine D-tekort

Het gehalte aan vitamine D is gemeten door bloedonderzoek. Een tekort betekent in deze studie: 25-hydroxycholecalciferol minder dan 20 nanogram per milliliter of 1,25-dihydroxycholecalciferol minder dan 18 picogram per milliliter.

Sterker bewijs nodig

De onderzoekers concluderen dat een waarschijnlijk tekort aan vitamine D samenhangt met een groter risico op Covid-19. Hierbij moet worden gezegd dat het een retrospectieve studie is. De onderzoekers hebben gekeken naar mensen die al een vitamine D-tekort hadden. Bovendien is het niet helemaal zeker of ze op het moment van de coronatest nog steeds een tekort hadden. Om een sterker bewijs te krijgen, zijn randomized trials nodig, bevelen de wetenschappers aan.

Lees ook
De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

Branchevereniging NPN maakt de genomineerden bekend voor de James Lind Prijs 2021. De drie onderzoeken en drie toepassingen waar je vanaf vandaag op kunt stemmen maken kans op een prijs van €10.000.

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.

Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

Vanaf 18 mei kan er gestemd worden op de genomineerden voor de James Lind Prijs 2021. De twee winnaars ontvangen elk een award en 10.000 euro.