Andere hersenactiviteit door voedselfoto’s bij overgewicht

attachment-MRI

Mensen met overgewicht hebben duidelijk een andere hersenactiviteit bij het zien van foto’s van voedsel dan personen die een gezond gewicht hebben. Zowel voor als na het eten was dit te zien. Dat blijkt uit onderzoek van Mieke Martens van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek zal gepubliceerd worden in de maarteditie van The American Journal of Clinical Nutrition.

In het onderzoek van Martens werd het verschil in hersenactiviteit aangetoond door middel van een MRI-onderzoek. In verschillende hersengebieden werd de activiteit getraceerd die voedselgerelateerd is. Veertig mannen en vrouwen met een BMI tussen de 20 en de 35 werden bestudeerd. Een BMI boven de 25 werd beschouw als overgewicht.

 

MRI-scan, nuchter en na ontbijt

Na een nacht te hebben gevast werden de deelnemers geobserveerd. En na het consumeren van een standaard ontbijt werden zij nog eens onderzocht. De MRI bepaalde de activiteit van de verschillende gebieden in de hersenen die gerelateerd zijn aan de belonende waarde van voedsel. De MRI scan werd twee keer uitgevoerd, voor het eten en erna. Tijdens beide scans kregen de deelnemers foto’s te zien waarop een afbeelding met of zonder voedsel werden getoond.

 

Hersenactiviteit lager na ontbijt

De activiteit in de meeste hersendelen, gerelateerd aan de belonende waarde van voeding, bleek lager na het eten van het ontbijt in vergelijking met de activiteit tijdens de ‘nuchtere’ toestand. Dit was onafhankelijk van het lichaamsgewicht.

 

Groter risico op overeten

Als er wel rekening werd gehouden met het gewicht werd er gezien dat tijdens het vasten de activiteit, in bepaalde hersendelen (anterior cingulate cortex), meer uitgesproken was bij mensen met overgewicht in vergelijking met personen met een gezond gewicht. Dit duidt op een sterke anticipatie op beloning.

 

Echter na het ontbijt was het signaal van beheersing, in een ander hersendeel (prefrontale cortex), lager in de groep met overgewicht. Dit duidt op het uitblijven van een beslissing bij deze groep om te stoppen met eten.

 

Mensen met overgewicht hebben dus meer risico op overeten, omdat ze gevoeliger zijn voor voedselgerelateerde prikkels als ze honger hebben. Ook kunnen zij minder goed kunnen beslissen om te stoppen met eten als ze voldaan zijn.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Zelf verantwoordelijk voor gezondheid

Kleiner hapje heeft meer invloed op consumptie

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...