‘Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedingsallergie’

attachment-babyyy

Baby’s met eczeem of een beschadigde huidbarrière hebben zes keer meer kans om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s, ten opzichte van gezonde baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen en de universiteit van Dundee, dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.


Allergenen

Eerdere studies toonden aan dat mensen met eczeem of een beschadigde huidbarrière, niet over voldoende bescherming tegen allergenen beschikken.


Onderzoekers zagen dat kinderen met eczeem meer dan zes keer meer kans dan gezonde baby’s hebben om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s.

EAT Study

De onderzoekers van King’s en Dundee analyseerden meer dan 600 drie maanden oude baby’s uit de Enquiring Over Tolerance (EAT) studie. Deze studie onderzoekt de effecten van allergene voedingsstoffen op baby’s.


De deelnemende baby’s kregen uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte.


Eczeem

Eerst werd gekeken of de zuigelingen eczeem hadden door te kijken hoeveel water de huid kon behouden. Vervolgens werden huidpriktesten gedaan om te zien of de baby’s gevoelig zijn voor de zes meest voorkomende allergene voedingsmiddelen.


Voedselovergevoeligheid

Onderzoekers zagen verband tussen eczeem en voedselovergevoeligheid. Hoe ernstiger het eczeem was, hoe erger ook de voedselovergevoeligheid. Dit was onafhankelijk van genetische factoren.


De baby’s kregen uitsluitend borstvoeding en geen vast voedsel. Dit suggereert dat actieve immuuncellen in de huid een rol spelen in het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid.


Huidbarrière cruciale rol

Er werd altijd gedacht dat voedselallergieën van binnen in het lichaam naar buiten ontstaan.

Dit onderzoek toont aan dat bij sommige kinderen de allergie via de huid van buiten naar binnen ontstaat. De huidbarrière speelt dus een cruciale rol in het beschermen tegen allergenen in de omgeving.


Voedselallergieën verminderen

Deze ontdekking leidt ertoe dat het risico op voedselallergieën verminderd kan worden door de huidbarrière te herstellen en eczeem te voorkomen, volgens dr. Carsten Flohr, hoofddocent aan het King’s College.

Lees verder op Voeding Nu online:

Baby’s die vis eten hebben mogelijk minder kans op allergieën

Voedselallergie en de rol van afkomst en genen

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...