‘Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedingsallergie’

attachment-babyyy

Baby’s met eczeem of een beschadigde huidbarrière hebben zes keer meer kans om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s, ten opzichte van gezonde baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen en de universiteit van Dundee, dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.


Allergenen

Eerdere studies toonden aan dat mensen met eczeem of een beschadigde huidbarrière, niet over voldoende bescherming tegen allergenen beschikken.


Onderzoekers zagen dat kinderen met eczeem meer dan zes keer meer kans dan gezonde baby’s hebben om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s.

EAT Study

De onderzoekers van King’s en Dundee analyseerden meer dan 600 drie maanden oude baby’s uit de Enquiring Over Tolerance (EAT) studie. Deze studie onderzoekt de effecten van allergene voedingsstoffen op baby’s.


De deelnemende baby’s kregen uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte.


Eczeem

Eerst werd gekeken of de zuigelingen eczeem hadden door te kijken hoeveel water de huid kon behouden. Vervolgens werden huidpriktesten gedaan om te zien of de baby’s gevoelig zijn voor de zes meest voorkomende allergene voedingsmiddelen.


Voedselovergevoeligheid

Onderzoekers zagen verband tussen eczeem en voedselovergevoeligheid. Hoe ernstiger het eczeem was, hoe erger ook de voedselovergevoeligheid. Dit was onafhankelijk van genetische factoren.


De baby’s kregen uitsluitend borstvoeding en geen vast voedsel. Dit suggereert dat actieve immuuncellen in de huid een rol spelen in het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid.


Huidbarrière cruciale rol

Er werd altijd gedacht dat voedselallergieën van binnen in het lichaam naar buiten ontstaan.

Dit onderzoek toont aan dat bij sommige kinderen de allergie via de huid van buiten naar binnen ontstaat. De huidbarrière speelt dus een cruciale rol in het beschermen tegen allergenen in de omgeving.


Voedselallergieën verminderen

Deze ontdekking leidt ertoe dat het risico op voedselallergieën verminderd kan worden door de huidbarrière te herstellen en eczeem te voorkomen, volgens dr. Carsten Flohr, hoofddocent aan het King’s College.

Lees verder op Voeding Nu online:

Baby’s die vis eten hebben mogelijk minder kans op allergieën

Voedselallergie en de rol van afkomst en genen

Meer over
Lees ook
FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...