‘Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedingsallergie’

attachment-babyyy

Baby’s met eczeem of een beschadigde huidbarrière hebben zes keer meer kans om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s, ten opzichte van gezonde baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen en de universiteit van Dundee, dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.


Allergenen

Eerdere studies toonden aan dat mensen met eczeem of een beschadigde huidbarrière, niet over voldoende bescherming tegen allergenen beschikken.


Onderzoekers zagen dat kinderen met eczeem meer dan zes keer meer kans dan gezonde baby’s hebben om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s.

EAT Study

De onderzoekers van King’s en Dundee analyseerden meer dan 600 drie maanden oude baby’s uit de Enquiring Over Tolerance (EAT) studie. Deze studie onderzoekt de effecten van allergene voedingsstoffen op baby’s.


De deelnemende baby’s kregen uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte.


Eczeem

Eerst werd gekeken of de zuigelingen eczeem hadden door te kijken hoeveel water de huid kon behouden. Vervolgens werden huidpriktesten gedaan om te zien of de baby’s gevoelig zijn voor de zes meest voorkomende allergene voedingsmiddelen.


Voedselovergevoeligheid

Onderzoekers zagen verband tussen eczeem en voedselovergevoeligheid. Hoe ernstiger het eczeem was, hoe erger ook de voedselovergevoeligheid. Dit was onafhankelijk van genetische factoren.


De baby’s kregen uitsluitend borstvoeding en geen vast voedsel. Dit suggereert dat actieve immuuncellen in de huid een rol spelen in het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid.


Huidbarrière cruciale rol

Er werd altijd gedacht dat voedselallergieën van binnen in het lichaam naar buiten ontstaan.

Dit onderzoek toont aan dat bij sommige kinderen de allergie via de huid van buiten naar binnen ontstaat. De huidbarrière speelt dus een cruciale rol in het beschermen tegen allergenen in de omgeving.


Voedselallergieën verminderen

Deze ontdekking leidt ertoe dat het risico op voedselallergieën verminderd kan worden door de huidbarrière te herstellen en eczeem te voorkomen, volgens dr. Carsten Flohr, hoofddocent aan het King’s College.

Lees verder op Voeding Nu online:

Baby’s die vis eten hebben mogelijk minder kans op allergieën

Voedselallergie en de rol van afkomst en genen

Meer over
Lees ook
HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...