‘Baby’s met eczeem ontwikkelen eerder voedingsallergie’

attachment-babyyy

Baby’s met eczeem of een beschadigde huidbarrière hebben zes keer meer kans om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s, ten opzichte van gezonde baby’s.

Dit blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen en de universiteit van Dundee, dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.


Allergenen

Eerdere studies toonden aan dat mensen met eczeem of een beschadigde huidbarrière, niet over voldoende bescherming tegen allergenen beschikken.


Onderzoekers zagen dat kinderen met eczeem meer dan zes keer meer kans dan gezonde baby’s hebben om allergisch te worden voor voedingsmiddelen zoals eieren, koemelk en pinda’s.

EAT Study

De onderzoekers van King’s en Dundee analyseerden meer dan 600 drie maanden oude baby’s uit de Enquiring Over Tolerance (EAT) studie. Deze studie onderzoekt de effecten van allergene voedingsstoffen op baby’s.


De deelnemende baby’s kregen uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte.


Eczeem

Eerst werd gekeken of de zuigelingen eczeem hadden door te kijken hoeveel water de huid kon behouden. Vervolgens werden huidpriktesten gedaan om te zien of de baby’s gevoelig zijn voor de zes meest voorkomende allergene voedingsmiddelen.


Voedselovergevoeligheid

Onderzoekers zagen verband tussen eczeem en voedselovergevoeligheid. Hoe ernstiger het eczeem was, hoe erger ook de voedselovergevoeligheid. Dit was onafhankelijk van genetische factoren.


De baby’s kregen uitsluitend borstvoeding en geen vast voedsel. Dit suggereert dat actieve immuuncellen in de huid een rol spelen in het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid.


Huidbarrière cruciale rol

Er werd altijd gedacht dat voedselallergieën van binnen in het lichaam naar buiten ontstaan.

Dit onderzoek toont aan dat bij sommige kinderen de allergie via de huid van buiten naar binnen ontstaat. De huidbarrière speelt dus een cruciale rol in het beschermen tegen allergenen in de omgeving.


Voedselallergieën verminderen

Deze ontdekking leidt ertoe dat het risico op voedselallergieën verminderd kan worden door de huidbarrière te herstellen en eczeem te voorkomen, volgens dr. Carsten Flohr, hoofddocent aan het King’s College.

Lees verder op Voeding Nu online:

Baby’s die vis eten hebben mogelijk minder kans op allergieën

Voedselallergie en de rol van afkomst en genen

Meer over
Lees ook
Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...