Babyvoeding goudmijn voor start-ups

Babyvoeding is met name door een grote vraag uit Azië lucratief. Dat bleek ook op de Franse voedingsbeurs Sial weer waar voedingsmiddelen gericht op kinderen en zuigelingen opvallend aanwezig waren. Ook start-ups hebben babyvoeding ontdekt en geven hier hun eigen innovatieve draai aan.
“Jullie voedsel is gezond en van goede kwaliteit”, zegt Milly Wu van Pinlive Foods uit het Chinese Shanghai. Ze loopt rond op het innovatiepaviljoen op de Franse voedingsmiddelenbeurs Sial in Parijs (16-19 oktober) op zoek naar noviteiten. “We zoeken naar Europese producten”, benadrukt ze. Vooral babyvoeding is geliefd onder Chinezen. Triscom Holland bijvoorbeeld exporteert wereldwijd babyvoeding, ook naar China, en profileert zich met zijn kennis en kwaliteit.
Potentie babyvoeding
Beginnende voedingsbedrijven zien ook de potentie van babyvoeding. Maar om de gevestigde orde af te troeven is meer nodig dan profilering op kwaliteit en kennis, weet Philippe Briffault, marketing en salesmanager en medeoprichter van Yooji dat biologische en bevroren babyvoeding produceert.
Met de bevroren deelblokjes is het handig om de juiste porties te serveren, te combineren en verspilling te voorkomen, legt Briffault uit. De stazakken zijn opvallend kleurrijk, waardoor ze gelijk opvallen in het schap.
Fruit en granenreep
Maar eigenlijk staat de marketingmanager op Sial om de biologische fruit- en granenreep voor baby’s vanaf tien maanden te promoten. Het formaat en de textuur zijn zodanig aangepast dat baby’s ze goed kunnen vastpakken en zelf kunnen eten. Volgens de start-up is het stickje knapperig en smelt het in de mond. “Het is een gezonde snack die voor 80% uit fruit en 20% uit haver bestaat”, legt de medeoprichter uit.
Een gezonde granen- en fruitreep (smaken framboos en abrikoos) was nog niet op de markt, dus Yooji rook zijn kans. “Baby’s krijgen na tien maanden de eerste tandjes en door hun speeksel kunnen ze het product goed nuttigen.” Het product is handig om mee te nemen en kan ook met yoghurt en melk worden geserveerd als “een middagsnack.”
Productontwikkeling dokters
Briffault werkte samen onder andere samen met dokters bij de productontwikkeling. “Kinderartsen hielpen ons met de vorm en textuur.” Pas in het voorjaar van 2017 komt het nieuwe product in de Franse supermarktschappen en daarna mogelijk ook naar het buitenland. “We zijn nu nog bezig het recept en de verpakking te optimaliseren.”
Yooji bestaat al sinds 2012 maar gaat de komende tijd pas echt oogsten. Het bedrijfje wilde de babyvoedingmarkt even goed opschudden. “Wat miste waren natuurlijke producten met dito ingrediënten én die ook nog eens smaakte als huisgemaakt eten.” Volgens Briffault is het voor een start-up als de zijne makkelijk om te innoveren, vergeleken met een groot bedrijf. “We kunnen snel schakelen.”
Babyvoedingfabriek
Snel schakelen doen ze ook bij Comme des Papas, een andere Franse start-up die zich toelegt op de groeimarkt van babyvoeding. Een klein jaar geleden nog maar richtten Clément Girault die zich met productie en logistiek bezighoudt, Edouard Ampuy (commercie) en Arthur Begou (marketing en financiën) het bedrijf op.
Met financiële hulp van de Franse regionale overheid (Centre-Val de Loire), een ondernemersnetwerk en een investeringsbank wisten de drie ondernemers een eigen fabriek in midden Frankrijk uit de grond te stampen. Dan hebben de ondernemers namelijk een betere grip op de voedselveiligheid. Ze distribueren hun online te bestellen vers ingevroren potjes babyvoeding namelijk door heel Frankrijk.
Pasteurisatie
“Veel bedrijven steriliseren babyvoeding maar wij pasteuriseren, al is de houdbaarheid met twee maanden korter, de smaak blijft beter behouden”, zegt medeoprichter Begou. Ook dat de potjes van plastic zijn ingevroren, is ongewoon in de branche. Naast de focus op smaak en natuurlijke ingrediënten, richt Comme des Papas zich op duurzaamheid. “We werken met groenten en fruit van het seizoen. Iedere drie maanden hebben we weer zestien verschillende producten.”
Soepen
Girault, Ampuy en Begu zitten vol plannen. Volgend jaar willen ze ook soepen gaan produceren en zullen ze gaan exporteren naar Zwitserland. Uit de stijgende omzet blijkt dat hun concept aanslaat. Vorig jaar bedroeg deze €100.000 dit jaar verwachten ze deze te verviervoudigen naar €400.000. Winstgevend hopen de eigenzinnige ondernemers in twee jaar te zijn. Eigenzinnig in hun concept (diepvries, geen glazen potjes pasteurisatie), maar ook in de naam van hun bedrijf: Commes Papas betekent namelijk “Net als papa.”
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Beurs over voedselveiligheid, duurzaamheid en innovatie
Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren dit jaar wederom samen Food Technology. Zowel op de beursvloer als tijdens lezingen en seminars worden drie actuele hoofdthema’s behandeld: voedselverwerking & machines, voedselveiligheid, food innovatie & duurzaamheid.
Voeding in de media | week 9-2023
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond
Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.