Bakkerij verkleint broden tegen voedselverspilling

attachment-bakkerij-broden

Bakkerij ‘De Bisschopsmolen’ stopt deze maand met het produceren van broden van 800 gram en verkleint haar broden naar 650 gram. Het verkleinen van de broden zou voedselverspilling tegen moeten gaan.

De overheid had een doelstelling om in 2015 de voedselverspilling met twintig procent te hebben verminderd. Deze doelstelling is niet geslaagd. De Bisschopsmolen, de eerste 100% speltbakkerij van Nederland, gevestigd in Maastricht, ziet het als haar verantwoordelijkheid om zelf actie te ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan.

Weggooien

‘In Nederland gooien we jaarlijks meer dan twee miljard kilo eten weg. In geld is dat ruim 150, - per persoon per jaar’, zegt een woordvoerder van de bakkerij. Redenen hiervoor zijn dat mensen vaak teveel koken en dat velen een gebrek aan kennis hebben over de THT- en TGT-datum waardoor ze veel weggooien. ‘We denken door het brood in formaat te verkleinen, dat mensen brood minder snel zullen weggooien’, aldus bakker Bisschopsmolen.

Oorzaak en oplossing

Een kwart van de mensen zegt regelmatig eten weg te gooien, bij jonge alleenstaanden of tweeverdieners ligt dit percentage bijna op veertig procent. Dit zou kunnen komen door de te grote verpakkingen of dat verpakkingen niet hersluitbaar zijn. Oplossingen hiervoor zouden niet alleen gericht moeten zijn op de consument, maar ook bij de producent, zegt de bakkerij. ‘Wij kunnen immers zelf de portiegrootte bepalen.’

Milieubelasting verlagen

Bakker Bisschopsmolen werkt ook op andere terreinen aan milieuverbetering. Dit doen ze door zoveel mogelijk grondstoffen bij lokale telers te bestellen om daarmee de transportkosten zo klein mogelijk te houden.

Lees ook
'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...