Basaal metabolisme hoger door inname van polyfenolen

attachment-resveratrol-in-rode-druiven

Het energieverbruik kan worden gestimuleerd door een gecombineerde inname van de polyfenolen, resvertrol en EGCG. Dit heeft mogelijk gewichtsverlies tot gevolg. Wat uiteindelijk weer een positief effect kan hebben op het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift, International Journal of Obesity.

Aan het onderzoek, dat uitgevoerd werd aan de Universiteit van Maastricht, deden 18 vrijwilligers mee die allemaal overgewicht hadden. Zij hielden zich een aantal dagen aan een vastgelegd voedingspatroon. Een aantal deelnemers kreeg daarnaast supplementen met resveratrol en EGCG voorgeschreven. Na drie dagen was er al een verschil in energieverbruik meetbaar. Het energieverbruik in rust lag bij de onderzoeksgroep 75 kilocalorieën per dag hoger. Het verhoogde energieverbruik werd direct na de maaltijd, maar ook na even niks te hebben gegeten waargenomen.

 

Gewichtsverlies  

Behalve een hoger basaal metabolisme bleek het met de supplementen ook mogelijk om na het eten het vermogen om de vet- en koolhydraatverbranding te reguleren. Dit effect werd voornamelijk bij mannen gemeten en staat mogelijk in verband met het hormoon insuline.

 

Volgens Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme aan de Universiteit van Maastricht kan het nemen van de polyfenolen resulteren in een gewichtsverlies van 3,5 kilo in zes maanden als de verbranding in rust ook op lange termijn aanhoudt. ‘Dit zou een gunstig effect kunnen hebben op diabetes en hart- en vaatziekten. Echter is aanvullend onderzoek nodig om de resultaten op lange termijn te testen’, zegt Blaak. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de International Journal of Obesity.

 

Polyfenolen

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die van nature voorkomen in onder andere druiven, bessen, thee en olijfolie. Voornamelijk in vruchtenschillen zit een hoog gehalte. Van polyfenolen wordt verondersteld dat ze ontstekingsremmend werken en beschermen tegen kanker.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Werken polyfenolen wel zo goed?

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...