België komt met een nieuwe Voedingsdriehoek
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een nieuwe Voedingsdriehoek gelanceerd. Het instituut besloot na 20 jaar het voedingsvoorlichtingsmodel te actualiseren en verenigt daarin voor het eerst gezondheid en duurzaamheid.
De Voedingsdriehoek is gebaseerd op uitgebreide literatuurstudie. Daaruit concludeert het Vlaams Instituut Gezond leven dat een voedingspatroon dat rijk is aan plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen de gezondste keuze is. Bovendien zou dit ook bijdragen aan het verduurzamen van de consumptie.
Drie uitgangspunten
Bij de nieuwe Voedingsdriehoek horen drie uitgangspunten:
- Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
- Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk
- Verspil geen voeding en matig je consumptie
Stoplichtkleuren
Met de stoplichtkleuren in de Voedingsdriehoek wil het Vlaams Instituut Gezond leven het effect van de producten, in de verschillende kleurenzones, op de gezondheid weerspiegelen.
Donkergroene zone
Hierin staan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid, zoals groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden.
Lichtgroene zone
Hierin staan de voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid, zoals vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren.
Oranje zone
Hierin staan voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid, zoals rood vlees, boter, kokos- en palmolie. Deze producten bevatten nog wel enkele nuttige voedingstoffen zoals ijzer in rood vlees en vetoplosbare vitamines in boter.
Rode zone
Een vierde, rode categorie die los staat van de driehoek. Hierin staan sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en waarvan een ongunstig gezondheidseffect is aangetoond, zoals bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks en fastfood.
Gedetailleerd advies
Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven worden voedingsmiddelen binnen de Voedingsdriehoek gedetailleerd beschreven op gezondheidseffecten. Sommige voedingsmiddelen worden apart besproken op basis van de eigenschappen (vlees versus vis versus eieren versus peulvruchten). Ook staan er adviezen voor productkeuze en variatie. De focus ligt op kwaliteit maar er worden ook richtlijnen gegeven rond de frequentie en consumptiehoeveelheden.
Verduurzaming
Behalve gezondheidsadvies rijkt de Voedingsdriehoek ook handvatten aan om de consumptie te verduurzamen, door voedselverspilling en overconsumptie tegen te gaan.
Meer over
Lees ook
Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor energie
De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor energie, ofwel de referentiewaarden voor de dagelijkse calorische inname, herzien. De gemiddelde energiebehoefte die de raad heeft afgeleid is vooral van belang voor de voedingsvoorlichting en niet geschikt voor toepassing op het individu.
Aantal bestrijdingsmiddelen in aardbeien uit supermarkten toegenomen
Uit een steekproef uitgevoerd door PAN Nederland lijkt het erop dat het gemiddelde gehalte van bestrijdingsmiddelen in aardbeien uit supermarkten iets is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij Coop werden het hoogste aantal residuen aangetroffen. Ook scoren aardbeien met het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ bij Aldi en Jumbo niet beter dan andere...
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas
Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.