Beschermingsmechanisme tegen kanker ontrafeld bij stof uit broccoli

attachment-broccoli-470251-m-1-

Onderzoekers hebben het mechanisme van de stof sulforaphane tegen kanker ontrafeld. Sulforaphaan is een bioactieve stof uit kruisbloemige groenten, zoals broccoli en bloemkool. De stof kan mogelijk therapeutisch ingezet worden tegen onder andere prostaatkanker.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Oregon State University en Texas A&M Health Science Center in de Verenigde Staten. De resultaten zijn gepubliceerd in Oncogenesis.

 

Genexpressie

Bij het onderzoek naar sulforaphane is gekeken wat deze stof doet met de genexpressie in prostaatkankercellen. De stof bleek een enzym in de kankercellen aan te tasten, waardoor de cel afsterft. De gezonde lichaamscellen worden niet door de bioactieve stof aangetast.

 

Laboratorium

In laboratoriumstudies bleek sulforaphane in vitro giftig te zijn voor een aantal verschillende menselijke kankercellen, zoals prostaat-, borst-, eierstok-, colon- en alvleesklierkanker. In proefdierstudies vermindert de stof het aantal uitzaaiingen van prostaatkanker.

 

Therapie

Volgens de onderzoekers zal sulforaphane in een veel hogere dosis, dan via voeding mogelijk is, ingenomen moeten worden om als therapie werkzaam te zijn. Onderzoek is nodig om te bepalen of deze dosis veilig is.

 

Lees verder op Voeding Nu online

'30 procent van de nieuwe kankergevallen komt door ongezond leven'

'Lichaamslengte en overgewicht sterker in verband gebracht met prostaatkanker'

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...