Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2013 van start

attachment-logo-Darmkanker-FC

Vanaf 2013 worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek gecontroleerd op darmkanker. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kondigt dat aan in de nota gezondheidsbeleid.

Elk jaar overlijden er in Nederland vijfduizend mensen aan darmkanker. Daar komen jaarlijks twaalfduizend nieuwe patiënten bij. Voor vrouwen is het na borstkanker de meest voorkomende kankersoort. Bij mannen staat het op de derde plaats, na long- en prostaatkanker.

Sterfgevallen voorkomen
‘Als mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar zich op darmkanker laten testen, kunnen op termijn 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen’, zo luidde het advies van de Gezondheidsraad in 2009 waar minister Schippers nu gehoor aan geeft.

Iedereen tussen de 55 en de 75 jaar krijgt een uitnodiging om aan het onderzoek deel te nemen. Op basis van een eerdere proef in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam verwacht de Gezondheidsraad een opkomstpercentage van rond de 60 %. Hier kunnen ongeveer 1.400 levens mee gered worden.

 

Stapsgewijs

In 2013 gaat het onderzoek stapsgewijs van start. Uitstel zorgt ervoor dat het uiteindelijk alleen maar duurder wordt omdat er steeds meer sterfgevallen komen per jaar, aldus Schippers.

 

ANP

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...