Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Meat.

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.

Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting Questionmark begin 2020 onderzoeken hoe gezond bewerkt vlees (zoals spekreepjes, rookworst en voorgegaarde hamburgers) en vleesvervangers zijn qua zoutgehalte.

Te zout

In totaal zijn 1365 bewerkte vleesproducten en 332 vleesvervangers onderzocht. Hieruit blijkt dat bewerkt vlees gemiddeld 1,5 gram zout per 100 gram bevat en vleesvervangers gemiddeld 1,4 gram per 100 gram. Dit is volgens de Nierstichting bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren.

Buiten Schijf van Vijf

Uit de onlangs verschenen Superlijst Gezondheid blijkt dat slechts 41 procent van alle voedingsmiddelen in de supermarkt die in de Schijf van Vijf zouden kunnen vallen gezond is. Het hoge zoutgehalte van vlees en vleesvervangers wordt als één van de oorzaken aangegeven. Vleesvervangers passen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als ze maximaal 1,1 gram zout bevatten. Echter, slechts een kwart van de vleesvervangers voldoet hieraan.

Mogelijkheid tot vermindering zoutgehalte

Wel ziet Questionmark binnen de meeste productgroepen minstens één zoutbewuste variant. Zoals een vegetarische burger met 0,7 gram zout. ‘Dit laat zien dat het kan’. De organisatie ziet kansen voor industrie en supermarkten om het aanbod van vleesvervangers binnen de Schijf van Vijf te verbeteren.

Bij vleesproducten is er volgens het onderzoek ook een grote variatie te zien in het zoutgehalte van producten binnen een categorie. Zo varieert het zoutgehalte van een schnitzel tussen de 0,15 en 1,90 gram per 100 gram. Een verschil van meer dan 90%.

Oproep aan supermarkt en industrie

Questionmark roept supermarkten en industrie op om het assortiment aan bewerkt vlees en vleesvervangers minder zout en dus gezonder te maken. Ondertussen adviseert Nierstichting aan Nederlanders om zo veel mogelijk vers te koken en in de supermarkt de minst zoute variant te kiezen. Check het etiket of de Questionmark rapporten om te zien welke vleesproducten en vleesvervangers de beste keus is.

Lees ook
Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Vega(n) voedingspatroon? Pas op valkuilen bij plantaardige alternatieven

Vega(n) voedingspatroon? Pas op valkuilen bij plantaardige alternatieven

Eet je regelmatig nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven, dan bestaat de kans dat je dieet meer suiker, vet en zout bevat dan een voedingspatroon zonder deze alternatieven en juist minder vezels, mineralen en vitamines.

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.