Bijna de helft van de mensen met nierschade weet dit niet

attachment-nier

Ongeveer 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, maar 40 procent daarvan weet dat zelf niet. Dit meldt de Nierstichting.

Personen met nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Vroege opsporing en adequate behandeling zijn van belang om die gevolgen te voorkomen.

Onjuiste controle

Niet alle mensen met chronische nierschade zijn in beeld bij de huisarts. Dat heeft volgens de Nierstichting meerdere oorzaken. Een daarvan is dat bij mensen met verhoogd risico op nierschade (bij hoge bloeddruk en diabetes) niet altijd een nierfunctiecontrole plaatsvindt. Ook worden laboratoriumgegevens te weinig uitgewisseld tussen bijvoorbeeld de specialist en de huisarts. 68 procent van de patiënten met nierschade heeft niet de juiste code in het patiëntendossier.


Factsheets

De Nierstichting stelde in samenwerking met wetenschappelijke experts 8 nieuwe factsheets voor professionals op. Hierin staat informatie over de opsporing en preventie van chronische nierschade en de oorzaken, klachten, behandelingen en stadia. Ook geven de sheets informatie over dialyse en transplantatie bij nierfalen. De factsheets zijn kosteloos te downloaden.

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek Mogelijk gunstige effecten vitamine D bij dialyse


Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...