Bisschopsmolen start campagne voor slow food

Bisschopsmolen_Foto Bisschopsmolen

Foto: BIsschopsmolen

Kies voor slow food. Dat is de oproep van Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht. Mensen moeten kiezen voor voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten én het tempo van de natuur. Daarom loopt de komende weken een campagne over de meerwaarde van Slow Food.

Frank van Eerd is een broodkenner. Hij weet hoe granen zich gedragen en welke voedingswaarden ze hebben. Als eigenaar van de Bisschopsmolen en GrainLabs, een laboratorium voor granen, werkt hij samen met topsportorganisaties en universiteiten. Vraag hem waar je lichaam bij welke activiteit behoefte aan heeft, en hij weet het. Vraag hem welke stofjes verantwoordelijk zijn voor welk effect, en hij weet het ook. Gezonde voeding, en specifiek gezond brood, is al jaren zijn specialiteit.

Gezonde voeding

In deze tijd is die gezonde voeding belangrijker dan ooit. Uit een literatuurstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum, het VUMC en het Rotterdamse Erasmus UMC bleek eind 2020 dat obesitas, onderliggende ziekten en een ongezonde levensstijl het immuunsysteem aantasten, waardoor infectieziekten ernstiger kunnen verlopen. De onderzoekers houden een pleidooi voor een gezonde leefstijl, waarin gezonde voedingsmiddelen als groenten, fruit, peulvruchten, goede granen en vis een hoofdrol spelen.

Slow food

Bij de ontwikkeling van die gezonde voeding blijken de ingrediënten maar een deel van het verhaal. Het proces is minstens zo belangrijk. "Bij Slow Food broden wordt de rijstijd van het deeg door de natuurlijke desem verlengd", legt Frank uit. "Enzymen zetten de koolhydraten in de graankorrels rustig om in kleine suikermoleculen, die door gisten en bacteriën worden omgezet in koolzuurgas, warmte en smaak." Daardoor zijn er minder toevoegingen nodig en krijgen de natuurlijke ingrediënten de kans optimaal tot hun recht te komen.

Brood Bisschopsmolen

Zo bevat het ‘langzame’ brood van de Bisschopsmolen nauwelijks fytinezuur waardoor mineralen beter worden opgenomen. Ook is het beter verteerbaar, bevat het minder koolhydraten en ontstaan er melk- en azijnzuur: stoffen waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de spijsvertering. "Écht brood past daarmee heel goed in een gezond dieet", vindt Frank. "Dat is in deze tijd, in een wereld die alsmaar sneller gaat, belangrijker dan ooit." 

Lees ook
Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood is terug in de gratie. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon, steeg in twee jaar tijd naar 83,6 procent in 2020. Alleen van de groep vrouwen beneden de 39 jaar laat een deel brood links liggen.Daarover schrijft zustervakblad Bakkerswereld. Dat brood aan populariteit wint, blijkt uit imago-onderzoek...

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Het volgen van een Mediterraan dieet kan mogelijk reumatoïde artritis voorkomen bij vrouwen die roken of gerookt hebben.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs, gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology. Voeding Nu vroeg professor Breedveld, reumatoloog, om een reactie. Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte...

Wat betekent brood voor jou?

Wat betekent brood voor jou?

Kies jij of jouw cliënt brood omdat het lekker is? Omdat het voedzaam is? Of uit gewoonte? Ontdek alle goodies van brood met de nieuwe, overzichtelijke infographic van het brood.net over brood en maak volkoren de nieuwe hype!Brood, voor ieder wat wils! Toch zijn er diverse misverstanden over brood. Bijvoorbeeld: word je dik van brood? Brood an sich...