Bisschopsmolen start campagne voor slow food

Bisschopsmolen_Foto Bisschopsmolen

Foto: BIsschopsmolen

Kies voor slow food. Dat is de oproep van Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht. Mensen moeten kiezen voor voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten én het tempo van de natuur. Daarom loopt de komende weken een campagne over de meerwaarde van Slow Food.

Frank van Eerd is een broodkenner. Hij weet hoe granen zich gedragen en welke voedingswaarden ze hebben. Als eigenaar van de Bisschopsmolen en GrainLabs, een laboratorium voor granen, werkt hij samen met topsportorganisaties en universiteiten. Vraag hem waar je lichaam bij welke activiteit behoefte aan heeft, en hij weet het. Vraag hem welke stofjes verantwoordelijk zijn voor welk effect, en hij weet het ook. Gezonde voeding, en specifiek gezond brood, is al jaren zijn specialiteit.

Gezonde voeding

In deze tijd is die gezonde voeding belangrijker dan ooit. Uit een literatuurstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum, het VUMC en het Rotterdamse Erasmus UMC bleek eind 2020 dat obesitas, onderliggende ziekten en een ongezonde levensstijl het immuunsysteem aantasten, waardoor infectieziekten ernstiger kunnen verlopen. De onderzoekers houden een pleidooi voor een gezonde leefstijl, waarin gezonde voedingsmiddelen als groenten, fruit, peulvruchten, goede granen en vis een hoofdrol spelen.

Slow food

Bij de ontwikkeling van die gezonde voeding blijken de ingrediënten maar een deel van het verhaal. Het proces is minstens zo belangrijk. "Bij Slow Food broden wordt de rijstijd van het deeg door de natuurlijke desem verlengd", legt Frank uit. "Enzymen zetten de koolhydraten in de graankorrels rustig om in kleine suikermoleculen, die door gisten en bacteriën worden omgezet in koolzuurgas, warmte en smaak." Daardoor zijn er minder toevoegingen nodig en krijgen de natuurlijke ingrediënten de kans optimaal tot hun recht te komen.

Brood Bisschopsmolen

Zo bevat het ‘langzame’ brood van de Bisschopsmolen nauwelijks fytinezuur waardoor mineralen beter worden opgenomen. Ook is het beter verteerbaar, bevat het minder koolhydraten en ontstaan er melk- en azijnzuur: stoffen waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de spijsvertering. "Écht brood past daarmee heel goed in een gezond dieet", vindt Frank. "Dat is in deze tijd, in een wereld die alsmaar sneller gaat, belangrijker dan ooit." 

Lees ook
Koolhydraten en suikers staan ter discussie, maar zijn broodnodig

Koolhydraten en suikers staan ter discussie, maar zijn broodnodig

Koolhydraten zijn belangrijke macrovoedingsstoffen. Er is veel discussie over, met name over de beperking van koolhydraten rond afvallen, diabetes en een gezonde leefstijl. In dit artikel vind je veel informatie over koolhydraten. Een korte inleiding met basisinformatie en een aantal artikelen waarin de hete hangijzers rond koolhydraten aan bod komen....

VBZ: ‘100% volkoren in koekjes en crackers meestal onmogelijk’

VBZ: ‘100% volkoren in koekjes en crackers meestal onmogelijk’

Bakkerijproducten die niet uit 100% volkorenmeel bestaan, maar wel als ‘volkorenproduct’ worden verkocht, worden verguisd door consumentenorganisaties. Onterecht, vindt branchevereniging VBZ, want ook deze producten kunnen naast brood, groenten en fruit een bijdrage leveren aan de inname van vezels en mineralen.De redenen waarom deze producten maar...

Nieuw Warenwetbesluit: Naam van brood moet inhoud dekken

Nieuw Warenwetbesluit: Naam van brood moet inhoud dekken

De tijd dat consumenten gewoon een halfje bruin of volkoren bestellen lijkt voorbij. Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood moet ervoor zorgen dat klanten door de naamgeving direct helder hebben wat er in hun brood zit: een tarwebrood wordt een ‘wit tarwebrood’, ‘bruin tarwebrood’ of ‘volkoren tarwebrood’. Het besluit gaat per 1 juli 2020 in. Voor...