(Copyright: FarmersDirect Coffee)

Het nieuw opgerichte FarmersDirect Coffee wil de koffieproductieketen van begin tot eind transparant maken met behulp van open source blockchain-technologie. Hierdoor moeten koffieboeren een betere onderhandelingspositie krijgen.

 

FarmersDirect Coffee wil eerlijker prijzen voor de koffieboeren en coöperaties en daarom zijn deze ook mede-eigenaar van het platform; zij krijgen (winst)aandelen voor het leveren van koffiebonen en kunnen desgewenst extra aandelen inkopen. Door de volledige productieketen transparant te maken, van oogst, via exporteurs, vervoerders, importeurs, branders, de exchange markt, distributeurs en inkopers tot de consument, krijgen de consumenten inzicht in welke route de koffie aflegt en krijgt de boer meer informatie over welke partij wat voor marges hanteert.

Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van open source blockchain-technologie. Daardoor ontstaat er een gedecentraliseerde online databank die niet door één persoon of instantie, maar door iedereen op het netwerk wordt beheerd. Dat maakt het aanpassen of vervalsen van data onmogelijk.

De aangesloten koffieboeren krijgen toegang tot een door FarmersDirect Coffee ontwikkelde app waarmee ze relevante data kunnen inzien en kennis kunnen delen over elkaars oogst. Ward de Groote, medeoprichter van FarmersDirect Coffee: “De grootste winst is de app voor de boeren, zodat ze zelf informatie kunnen delen, beter kunnen gaan samenwerken en inkopen, en de export zelf kunnen regelen. Het ultieme doel is dat ze zelf eigenaar van een branderij worden.”

De consument kan op de verpakking van de koffie een QR-code scannen om de door de koffie afgelegde route in te zien.

Ook de Hema lanceerde onlangs een blockchaintoepassing om de toeleveringsketen van koffie te kunnen traceren.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?