Borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van ADHD bij kinderen

attachment-Borstvoeding

Kinderen die in de eerste drie tot zes maanden van hun leven met borstvoeding worden grootgebracht, ontwikkelen later minder vaak ADHD. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en andere medische centra in Israël. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Breastfeeding Medicine.

Een team van Israëlische onderzoekers, geleid door dr. Aviva Mimouni-Bloch, bestudeerde kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en zette dit af tegen de mate waarin zij borstvoeding kregen.


Onderzoeksgroepen

De kinderen die onderzocht werden vormden drie onderzoeksgroepen: kinderen met diagnose ADHD, een controlegroep met kinderen uit dezelfde familie zonder ADHD en een tweede controlegroep met kinderen die niet genetisch verbonden waren. .


ADHD

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD minder borstvoeding hebben gehad toen ze tussen de drie en zes maanden oud waren. Van de kinderen met ADHD kreeg 43% borstvoeding toen ze drie maanden oud waren, tegenover 69% en 73% van de twee controlegroepen.


Met zes maanden kreeg 29% van de kinderen die later ADHD ontwikkelde borstvoeding, tegenover 57% van de kinderen uit de controlegroep.


Melkpoeder

Bij de moeders van deze kinderen werd gekeken of de kinderen uitsluitend borstvoeding kregen, of gedeeltelijk aangevuld met melkpoeder.

Uniek was volgens Mimouni-Bloch dat de groep broers/zussen werd meegenomen in het onderzoek. Moeders maken voor hun kinderen vaak dezelfde keuzes wat betreft het geven van borstvoeding, maar dit hoeft niet te zeggen dat ieder kind in een gezin borstvoeding krijgt.

Verder onderzoek

Onderzoekers weten nog niet of de moedermelk zelf een positief effect heeft op het voorkomen van ADHD of dat het de nauwe band is die gedurende het geven van borstvoeding tussen moeder en baby gevormd wordt. Daarvoor is verder onderzoek nodig.


Lees verder op Voeding Nu online:

Relatie gelegd tussen ADHD en voeding

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

EU: nieuwe regels voor baby- en dieetvoeding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...