Borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van ADHD bij kinderen

attachment-Borstvoeding

Kinderen die in de eerste drie tot zes maanden van hun leven met borstvoeding worden grootgebracht, ontwikkelen later minder vaak ADHD. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en andere medische centra in Israël. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Breastfeeding Medicine.

Een team van Israëlische onderzoekers, geleid door dr. Aviva Mimouni-Bloch, bestudeerde kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en zette dit af tegen de mate waarin zij borstvoeding kregen.


Onderzoeksgroepen

De kinderen die onderzocht werden vormden drie onderzoeksgroepen: kinderen met diagnose ADHD, een controlegroep met kinderen uit dezelfde familie zonder ADHD en een tweede controlegroep met kinderen die niet genetisch verbonden waren. .


ADHD

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD minder borstvoeding hebben gehad toen ze tussen de drie en zes maanden oud waren. Van de kinderen met ADHD kreeg 43% borstvoeding toen ze drie maanden oud waren, tegenover 69% en 73% van de twee controlegroepen.


Met zes maanden kreeg 29% van de kinderen die later ADHD ontwikkelde borstvoeding, tegenover 57% van de kinderen uit de controlegroep.


Melkpoeder

Bij de moeders van deze kinderen werd gekeken of de kinderen uitsluitend borstvoeding kregen, of gedeeltelijk aangevuld met melkpoeder.

Uniek was volgens Mimouni-Bloch dat de groep broers/zussen werd meegenomen in het onderzoek. Moeders maken voor hun kinderen vaak dezelfde keuzes wat betreft het geven van borstvoeding, maar dit hoeft niet te zeggen dat ieder kind in een gezin borstvoeding krijgt.

Verder onderzoek

Onderzoekers weten nog niet of de moedermelk zelf een positief effect heeft op het voorkomen van ADHD of dat het de nauwe band is die gedurende het geven van borstvoeding tussen moeder en baby gevormd wordt. Daarvoor is verder onderzoek nodig.


Lees verder op Voeding Nu online:

Relatie gelegd tussen ADHD en voeding

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

EU: nieuwe regels voor baby- en dieetvoeding

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...