Borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van ADHD bij kinderen

attachment-Borstvoeding

Kinderen die in de eerste drie tot zes maanden van hun leven met borstvoeding worden grootgebracht, ontwikkelen later minder vaak ADHD. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en andere medische centra in Israël. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Breastfeeding Medicine.

Een team van Israëlische onderzoekers, geleid door dr. Aviva Mimouni-Bloch, bestudeerde kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en zette dit af tegen de mate waarin zij borstvoeding kregen.


Onderzoeksgroepen

De kinderen die onderzocht werden vormden drie onderzoeksgroepen: kinderen met diagnose ADHD, een controlegroep met kinderen uit dezelfde familie zonder ADHD en een tweede controlegroep met kinderen die niet genetisch verbonden waren. .


ADHD

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD minder borstvoeding hebben gehad toen ze tussen de drie en zes maanden oud waren. Van de kinderen met ADHD kreeg 43% borstvoeding toen ze drie maanden oud waren, tegenover 69% en 73% van de twee controlegroepen.


Met zes maanden kreeg 29% van de kinderen die later ADHD ontwikkelde borstvoeding, tegenover 57% van de kinderen uit de controlegroep.


Melkpoeder

Bij de moeders van deze kinderen werd gekeken of de kinderen uitsluitend borstvoeding kregen, of gedeeltelijk aangevuld met melkpoeder.

Uniek was volgens Mimouni-Bloch dat de groep broers/zussen werd meegenomen in het onderzoek. Moeders maken voor hun kinderen vaak dezelfde keuzes wat betreft het geven van borstvoeding, maar dit hoeft niet te zeggen dat ieder kind in een gezin borstvoeding krijgt.

Verder onderzoek

Onderzoekers weten nog niet of de moedermelk zelf een positief effect heeft op het voorkomen van ADHD of dat het de nauwe band is die gedurende het geven van borstvoeding tussen moeder en baby gevormd wordt. Daarvoor is verder onderzoek nodig.


Lees verder op Voeding Nu online:

Relatie gelegd tussen ADHD en voeding

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

EU: nieuwe regels voor baby- en dieetvoeding

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...