Borstvoeding kan helpen bij het voorkomen van ADHD bij kinderen

attachment-Borstvoeding

Kinderen die in de eerste drie tot zes maanden van hun leven met borstvoeding worden grootgebracht, ontwikkelen later minder vaak ADHD. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en andere medische centra in Israël. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Breastfeeding Medicine.

Een team van Israëlische onderzoekers, geleid door dr. Aviva Mimouni-Bloch, bestudeerde kinderen met ADHD in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en zette dit af tegen de mate waarin zij borstvoeding kregen.


Onderzoeksgroepen

De kinderen die onderzocht werden vormden drie onderzoeksgroepen: kinderen met diagnose ADHD, een controlegroep met kinderen uit dezelfde familie zonder ADHD en een tweede controlegroep met kinderen die niet genetisch verbonden waren. .


ADHD

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD minder borstvoeding hebben gehad toen ze tussen de drie en zes maanden oud waren. Van de kinderen met ADHD kreeg 43% borstvoeding toen ze drie maanden oud waren, tegenover 69% en 73% van de twee controlegroepen.


Met zes maanden kreeg 29% van de kinderen die later ADHD ontwikkelde borstvoeding, tegenover 57% van de kinderen uit de controlegroep.


Melkpoeder

Bij de moeders van deze kinderen werd gekeken of de kinderen uitsluitend borstvoeding kregen, of gedeeltelijk aangevuld met melkpoeder.

Uniek was volgens Mimouni-Bloch dat de groep broers/zussen werd meegenomen in het onderzoek. Moeders maken voor hun kinderen vaak dezelfde keuzes wat betreft het geven van borstvoeding, maar dit hoeft niet te zeggen dat ieder kind in een gezin borstvoeding krijgt.

Verder onderzoek

Onderzoekers weten nog niet of de moedermelk zelf een positief effect heeft op het voorkomen van ADHD of dat het de nauwe band is die gedurende het geven van borstvoeding tussen moeder en baby gevormd wordt. Daarvoor is verder onderzoek nodig.


Lees verder op Voeding Nu online:

Relatie gelegd tussen ADHD en voeding

ADHD op kinderleeftijd en obesitas onderzocht

EU: nieuwe regels voor baby- en dieetvoeding

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...