Bouw Food Innovation Park gestart

foodpark

Beeld door Chokniti Khongchum via Pexels

Op 16 juli startte de bouw van het Food Innovation Park in Roeselare, Vlaanderen. Op dit wetenschaps- en ondernemerspark zal onderzoek en innovatie binnen de voeding- en gezondheidssector centraal staan.

Hilde Crevits (Vlaams minister voor Economie en Innovatie), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Kris Declercq (burgemeester van Roeselare) kwamen vrijdag 16 juli bijeen voor de eerste spadesteek. “Met de nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zullen we de relatie tussen de gezondheidstoestand van mensen, hun voedingspatronen en hun beweging kunnen screenen. Daarnaast schaffen we de nodige uitrusting aan om maaltijden te ontwikkelen die in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra of thuis opgewarmd kunnen worden”, vertelt De Bethune in het persbericht van POM West-Vlaanderen. 

Volgens de voorzitter stijgt de vraag naar aangepaste voeding, met name door vergrijzing. “Het is belangrijk dat we een sterke voedingsbodem creëren waaruit innovatieve oplossingen rond voeding en gezondheid kunnen ontstaan.”

Binnen het onderzoekscentrum zal gebruik worden gemaakt van nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zoals een moderne grootkeuken met industriële microgolfruimte, labruimtes voor onderzoek naar voedselveiligheid en smaakverbetering, smaakhokjes voor geur- en smaaktesten en een fitness- en consultatieruimte om de spierkracht en lichaamssamenstelling te meten. 

De focus voor het wetenschapspark ligt op duurzaamheid. Voor de warmtevoorziening zal gebruik worden gemaakt van geothermie, een techniek die verwarmt door middel van aardwarmte uit de ondergrond. Ook worden er mosmatten en een onderzoekstuin op het dak aangelegd om uiteindelijk andere planten en bomen op te kweken. 

Het eerste onderzoeksgebouw wordt in de zomer van 2022 opgeleverd.

Project PROOF

Het Food Innovation Park stroomt voort uit Project PROOF, een samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners waarbij expertise van zorgprofessionals, (voedings)bedrijven en kennisinstellingen wordt gebundeld om voeding op maat te ontwikkelen voor mensen met een chronische zorgvraag. Volgens De Bethune is lekkere voeding essentieel om een optimale levenskwaliteit te bieden bij patiënten met een chronische zorgvraag. Zo werd er binnen het PROOF-project al voeding op maat ontwikkeld voor patiënten met sarcopenie en COPD.

Lees ook
Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Er is een daadkrachtig politiek beleid nodig om de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon ‘het nieuwe normaal’ te maken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Plant the Future-diner dat op 14 oktober werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in Den Haag.

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.