Bouw Food Innovation Park gestart

foodpark

Beeld door Chokniti Khongchum via Pexels

Op 16 juli startte de bouw van het Food Innovation Park in Roeselare, Vlaanderen. Op dit wetenschaps- en ondernemerspark zal onderzoek en innovatie binnen de voeding- en gezondheidssector centraal staan.

Hilde Crevits (Vlaams minister voor Economie en Innovatie), Jean de Bethune (voorzitter POM West-Vlaanderen) en Kris Declercq (burgemeester van Roeselare) kwamen vrijdag 16 juli bijeen voor de eerste spadesteek. “Met de nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zullen we de relatie tussen de gezondheidstoestand van mensen, hun voedingspatronen en hun beweging kunnen screenen. Daarnaast schaffen we de nodige uitrusting aan om maaltijden te ontwikkelen die in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra of thuis opgewarmd kunnen worden”, vertelt De Bethune in het persbericht van POM West-Vlaanderen. 

Volgens de voorzitter stijgt de vraag naar aangepaste voeding, met name door vergrijzing. “Het is belangrijk dat we een sterke voedingsbodem creëren waaruit innovatieve oplossingen rond voeding en gezondheid kunnen ontstaan.”

Binnen het onderzoekscentrum zal gebruik worden gemaakt van nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zoals een moderne grootkeuken met industriële microgolfruimte, labruimtes voor onderzoek naar voedselveiligheid en smaakverbetering, smaakhokjes voor geur- en smaaktesten en een fitness- en consultatieruimte om de spierkracht en lichaamssamenstelling te meten. 

De focus voor het wetenschapspark ligt op duurzaamheid. Voor de warmtevoorziening zal gebruik worden gemaakt van geothermie, een techniek die verwarmt door middel van aardwarmte uit de ondergrond. Ook worden er mosmatten en een onderzoekstuin op het dak aangelegd om uiteindelijk andere planten en bomen op te kweken. 

Het eerste onderzoeksgebouw wordt in de zomer van 2022 opgeleverd.

Project PROOF

Het Food Innovation Park stroomt voort uit Project PROOF, een samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners waarbij expertise van zorgprofessionals, (voedings)bedrijven en kennisinstellingen wordt gebundeld om voeding op maat te ontwikkelen voor mensen met een chronische zorgvraag. Volgens De Bethune is lekkere voeding essentieel om een optimale levenskwaliteit te bieden bij patiënten met een chronische zorgvraag. Zo werd er binnen het PROOF-project al voeding op maat ontwikkeld voor patiënten met sarcopenie en COPD.

Lees ook
Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedragskenmerken eetstoornissen veranderen beloningsproces in het brein

Gedrag bij eetstoornissen (zoals restrictie, eetbuien en purgeren) verandert het beloningsproces van de hersenen en controlecircuit voor voedselinname. Eenmaal gewijzigd, kan dit circuit het gedrag van eetstoornissen versterken wanneer het wordt gecombineerd met gedragskenmerken zoals te veel of te weinig eten.

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

NWO kent €800.000 toe aan 78 onderzoekers in de Vidi-ronde van hun driedelige talentprogramma. 7 van hen doen onderzoek naar voeding-gerelateerde onderwerpen, waarbij met name gezondheid en duurzaamheid veel aandacht krijgen.