Bouwkunde-faculteit TUD gaat vegetarisch

vegetarische catering

Als eerste faculteit aan de TU Delft stapt Bouwkunde over op een volledig vegetarisch assortiment in de kantine: vanaf 3 mei is hier geen vlees meer te verkrijgen.

De TU Delft stelt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben en wil vanaf 2030 de gehele campus CO2-neutraal hebben en circulair zijn. Uit de analyse van haar eigen CO2-uitstoot bleek dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een-na-grootste aandeel te hebben (na ingekocht gas, vooral bestemd voor de warmtekrachtcentrale van de universiteit). “Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. “De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief van Bouwkunde!”

De pilot met het volledig vegetarische menu start op de faculteit Bouwkunde, omdat de vraag naar een breder vegetarisch aanbod daar de afgelopen tijd sterk toenam, aldus de universiteit.

De TUD heeft samen met cateraar CIRFOOD gezocht naar een nieuw aanbod. Een goede prijs-kwaliteitverhouding was daarbij een belangrijke factor, evenals het verduurzamen van onder meer de voedselverpakkingen en het bestek.

In het nieuwe collegejaar zal ook de indeling van het restaurant van de faculteit Bouwkunde anders zijn. Zo krijgt het voorste gedeelte een zogenoemde grab & go-zone en komt in het achterste deel een zelfbedienings-afdeling.

Meer over
Lees ook
Vegetarisch dieet in verband gebracht met een groter risico op botbreuken

Vegetarisch dieet in verband gebracht met een groter risico op botbreuken

Mensen die geen vlees eten lopen meer risico om hun botten te breken dan vleeseters, vooral hun heupen. Het risico is echter relatief klein.Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in BMC Medicine. De onderzoekers maakten gebruik van het langlopende onderzoek EPIC-Oxford. Deze studie volgt sinds 1993 het dieet en de gezondheid (via ziekenhuisgegevens)...

Alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd, maar consumptie blijft achter

Alternatieve eiwitten steeds meer geaccepteerd, maar consumptie blijft achter

Hoewel steeds meer Nederlanders minder vlees, zuivel en eieren willen eten, stijgt de consumptie van eiwitten uit alternatieve bronnen niet. Sinds 2015 daalde het aantal typische vleeseters met zo’n tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.Onderzoekers van de Wageningen Economic Research brachten in 2019 de eiwitconsumptie...

Beyond Meat lanceert twee nieuwe burgers in 2021

Beyond Meat lanceert twee nieuwe burgers in 2021

Beyond Meat breidt in 2021 haar assortiment uit met twee nieuwe burgers. Volgens de producent van vleesalternatieven is de een nog ‘vleziger en sappiger’ en de ander nog voedzamer dan haar huidige eiwitalternatieven. De producent past voor haar nieuwe burgers de receptuur aan en laat mungboon als eiwitbron nu achterwegen.Beyond Meat heeft nog niet bekend...