Brabantse zorginstellingen dringen kosten en voedselverspilling terug

Met de keuze voor beter en duurzamer eten kunnen Brabantse zorgorganisaties binnen een jaar kosten besparen en hun voedselverspilling drastisch terugdringen. Dat blijkt uit recente metingen van Diverzio bij een groep van 13 Brabantse zorgorganisaties. De organisaties werkten toe naar duurzame keuzes in een gezonde, verse maaltijd voor hun patiënten/cliënten en eigen medewerkers.

Diverzio organiseerde de masterclassreeks ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ onder organisaties voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ in Brabant. Daarin brachten de zorgorganisaties hun huidige keuzes voor maaltijdvoorziening in beeld en begonnen ze concrete verbeteringen door te zetten. Aan het begin, tijdens en aan het eind van het programma werden metingen gedaan naar de waardering van het eten, de hoeveelheid en samenstelling van voedselverspilling, de kosten van inkoop, verwerking en afval, en het percentage duurzame inkoop.

Voedselverspilling omlaag

Vrijwel alle zorgorganisaties kunnen na een klein jaar zeggen dat zij hun voedselverspilling fors onder het landelijke gemiddelde van 30% weten te houden. Het overgrote deel van de zorgorganisaties kan een duurzame inkoop van (ver) boven de 10% laten zien. Per instelling wordt € 5.000,- tot € 50.000,- op de jaarlijkse kosten bespaard. En het rapportcijfer? Dik tevreden, zegt meer dan 70% van de eters.

Duurzaam aan tafel

Vorig jaar tekenden Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Stichting Godshuizen, Agrifood Capital en Stichting Diverzio een samenwerkingsovereenkomst voor het programma ‘Duurzaam en Gezond aan tafel’ in Brabant. Het programma is bedoeld voor zorginstellingen in Brabant om voedselverspilling aan te pakken en de kwaliteit van het eten in deze instellingen te verbeteren.

Omslag eten in de zorg

“Er is in de laatste twee jaar een omslag gaande in de keuzes van de zorg over eten”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio. “We zien dat er een kanteling is van ‘eten is een gebruiksgoed, dat je zo goedkoop mogelijk moet inkopen’, naar: ‘eten is wezenlijk onderdeel van de doelen die je als zorgorganisatie stelt in gezondheid, herstel, welzijn en zelfredzaamheid.”

Zorg en landbouw

“Een vervolgstap is natuurlijk dat de zorgkeuken gaat kijken welk lekkers er vers van dichtbij te halen is”, zegt Koen Nouws Keij. “Dat scheelt niet alleen voedselkilometers, maar opent ook de deur naar nieuwe systemen van samenwerking tussen landbouw en zorg. Een concrete kans in Brabant voor regionale kringlooplandbouw.”

22 miljoen

Bij deelnemende zorgorganisaties werken in totaal ruim 18.000 mensen. Via de keukens van deze zorgorganisaties worden meer dan 21.600 maaltijden per dag bereid voor patiënten, cliënten, bewoners en medewerkers. Dit zijn meer dan 7,8 miljoen maaltijden per jaar en de zorgorganisaties besteden meer dan €22 miljoen aan inkoop van eten en drinken per jaar.

De deelnemende Brabantse zorgorganisaties zijn o.a.  Cello Zorg, Van Neijnsel, Het Laar, Lunet Zorg, SWZ, GGZ Breburg, GGZ West Noord Brabant, Reinier van Arkel, Koninklijke Visio en GGZ Oost Brabant.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

Het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland lanceert het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om gezond en lekker eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot Vakantieparken, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief, dat als doel...

Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.