Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

attachment-volkorenbrood

Brood is terug in de gratie. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon, steeg in twee jaar tijd naar 83,6 procent in 2020. Alleen van de groep vrouwen beneden de 39 jaar laat een deel brood links liggen.

Daarover schrijft zustervakblad Bakkerswereld. Dat brood aan populariteit wint, blijkt uit imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), in samenwerking met Blauw Research en GfK. Brood wordt weer meer en vaker gegeten.

Gezond imago

Naast de toegenomen waardering voor smaak en veelzijdigheid speelt gezondheid een rol bij de keuze voor brood. Rond de 80 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is. Gezondheid speelt bovendien een steeds belangrijkere rol bij het kopen van brood (2018: 53,7% | 2019: 55,9% | 2020: 58,2%).

attachment-Brood-maart-2014-251x300 Volkoren is favoriet

Was 10 jaar geleden ‘de bruine boterham’ (tarwebrood) de meest gegeten snee brood, in de loop der jaren is de populariteit van volkorenbrood enorm toegenomen. Volkoren is nu de meest gegeten broodsoort en de consumptie daarvan stijgt. Het aantal huishoudens dat volkoren koopt steeg van 42 procent in 2018 tot 47 procent dit jaar. Ook de kennis over volkoren (brood gemaakt van de hele graankorrel) nam de afgelopen jaren toe van 71 procent tot 75 procent in 2020.

Goed verhaal zorgt voor groeiende fanbase

[intermezzo:1]

(Onterechte) overtuigingen over brood, als ‘brood is een dikmaker’, ‘brood bevat veel koolhydraten, zout en/of E-nummers’ verliezen aan populariteit. Tegelijkertijd komt er steeds meer erkenning voor de goede aspecten van brood:  lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk. Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten (50,1 kilo per persoon in 2017 versus 50,6 kilo per persoon in 2019).

Niet achterover leunen, goed verhaal vertellen

Toch kunnen de Nederlandse broodbakkers nog niet achterover leunen, stelt het NBC. ‘Er valt nog veel te winnen, want veel mensen weten niet dat brood een heel duurzaam product is.’

Het goede verhaal dat daarbij past is onder meer dat brood een plantaardige basis heeft, weinig toevoegingen kent,  lokaal wordt geproduceerd en daarmee een kleine ecologische footprint heeft.

Schijf van Vijf

Het Voedingcentrum geeft op zijn site aan dat volkorenbrood en bruinbrood voedzame graanproducten zijn en een belangrijk onderdeel uitmaken van de Schijf van vijf. ‘Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam’, meldt het Voedingscentrum.

Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten. “We zien in het onderzoek dat de meeste...

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.