Calcium suppletie geen effect op botgezondheid

attachment-10press-release-pmgh-calcium1

Een verhoogde calcium inname door middel van voeding of supplementen voorkomt waarschijnlijk geen botbreuken bij ouderen. Ook zou het niet zorgen voor verbetering op de algehele botgezondheid. Dit blijkt uit een systematische review die gepubliceerd is in The BMJ.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland keken naar meerdere studies waarin de calciuminname verhoogd werd bij personen boven de 50 jaar. Dit is uitgevoerd omdat recente onderzoeken aantoonden dat calciumsupplementen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast is het effect van de suppletie op de botgezondheid nog niet bewezen.

Calcium

De aanbevolen hoeveelheid calcium voor ouderen (65+) is 1100 – 1200 mg per dag om de botdichtheid te verbeteren en botbreuken te voorkomen. Om aan deze behoefte te voldoen worden vaak supplementen geslikt. Calcium is een mineraal  dat onder andere bijdraagt aan de spieren, zenuwen en de opbouw en het onderhoud van de botten.

Voeding of Supplement

De onderzoekers namen bijna 100 studies in ogenschouw met verschillende onderzoeksopzetten. Niet één onderzoek toonde aan dat een verhoogde calciuminname door voeding invloed heeft op het risico op botbreuken. Calcium supplementen tonen wisselende en minimale positieve effecten op het voorkomen van botbreuken. De onderzoekers raden een verhoogde calciuminname ter bevordering van botgezondheid af.

Symposium Zuivel

Op 21 januari houdt Voeding Nu in samenwerking met NZO een bijeenkomst over zuivel met bijzondere aandacht voor het microbioom, pro- en prebiotica. Hierin zal de wisselwerking tussen zuivel en darmstelsel veelvuldig aan bod komen. Accreditatie voor diëtisten is aangevraagd. Kijk hier voor het programma.

Lees verder op Voeding Nu online:

De invloed van voeding op onze botten

Niet dieet, maar beweging zorgt voor sterke botten 


Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...