Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren
In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken.
Wetenschappers uit Amsterdam en Wageningen onderzochten de lunch van scholieren op zeven Nederlandse scholen. Hiervoor keken ze in de broodtrommels van ruim vijfhonderd basisschoolkinderen. Daaruit bleek maar in 6% van de trommels groente te zitten en in maar 5% fruit. 43% van de scholieren had een suikerhoudend drankje bij zich en 19% alleen wit brood. Bijna de helft van de trommeltjes bevatte ook bewerkt vlees en ruim een kwart had zoet beleg op brood. De resultaten van het onderzoek werden maandag 29 augustus gepresenteerd tijdens de start van de campagne op basisschool Geert Groote in Dordrecht. Jaap Seidell overhandigde de eerste Trommel zonder Rommel.
In een informatiebrochure die onderdeel is van de campagne geeft het Voedingscentrum ouders tips om kinderen een gezondere lunch mee te geven. Bijvoorbeeld om verschillende gekleurde groenten in de lunchtrommel te doen en volkorenbrood mee te geven in plaats van witbrood. Ook raadt het Voedingscentrum aan om kinderen water mee te geven in plaats van drankjes met suiker.
Bron: Metro
Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten
Volgende week geven 120 koks in het hele land een kookles in groep 6, 7 of 8. Door deze kooklessen leren kinderen in het hele land over smaak en eten. Ook leren ze hoe je gezonde producten in gerechten kunt verwerken.
Inschrijving Gezonde Smikkelweken voor BSO’s geopend
De inschrijving voor de 3e editie van de Gezonde Smikkelweken is van start gegaan. De Gezonde Smikkelweken zijn bedoeld om kinderen van 4 tot 12 jaar op BSO’s bewust te maken van gezond eten. Organisator Stichting Spoony roept BSO’s in Nederland op om aan het begin van de zomervakantie mee te doen met het geheel verzorgde programma vol gezonde en duurzame...
Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine
Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.