Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

30 augustus 2022 Redactie Voeding Nu

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken. 

Wetenschappers uit Amsterdam en Wageningen onderzochten de lunch van scholieren op zeven Nederlandse scholen. Hiervoor keken ze in de broodtrommels van ruim vijfhonderd basisschoolkinderen. Daaruit bleek maar in 6% van de trommels groente te zitten en in maar 5% fruit. 43% van de scholieren had een suikerhoudend drankje bij zich en 19% alleen wit brood. Bijna de helft van de trommeltjes bevatte ook bewerkt vlees en ruim een kwart had zoet beleg op brood. De resultaten van het onderzoek werden maandag 29 augustus gepresenteerd tijdens de start van de campagne op basisschool Geert Groote in Dordrecht. Jaap Seidell overhandigde de eerste Trommel zonder Rommel.

In een informatiebrochure die onderdeel is van de campagne geeft het Voedingscentrum ouders tips om kinderen een gezondere lunch mee te geven. Bijvoorbeeld om verschillende gekleurde groenten in de lunchtrommel te doen en volkorenbrood mee te geven in plaats van witbrood. Ook raadt het Voedingscentrum aan om kinderen water mee te geven in plaats van drankjes met suiker.

Bron: Metro

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?